ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

στην-ζαπορίζια-ο-έλληνας-πρόξενος-μαν-97089

Στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, έφτασε ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί εδώ και εβδομάδες στην Μαριούπολη.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ανδρουλάκης θα διανυκτερεύσει εκεί, καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, και το πρωί θα συνεχίσει το ταξίδι του για την Ελλάδα.

Ενημέρωνοντας για την επιστροφή του γενικού πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη από τη Μαριούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκτίμησε πως μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει περάσει σε έδαφος της ΕΕ, καθώς χθες ήταν καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζiα αλλά η πόλη βομβαρδίστηκε και χρειάσθηκε να τροποποιηθεί η διαδρομή τους.

Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν βουλευτές τής αντιπολίτευσης για το «εάν η χώρα μας προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες για τους ομογενείς» ανέφερε ότι «είχαμε προειδοποιήσει και τους Έλληνες υπηκόους και την ομογένεια» και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ που έγιναν στις 11, 14 και 24 Φεβρουαρίου που «ζητούσαμε να φύγουν από την χώρα», ενώ υπενθύμισε πως και ο ίδιος επισκέφθηκε τόσο τη Μαριούπολη όσο και τη Μόσχα.

Επιχειρήσεις εκκένωσης

Σημείωσε ότι «μέχρι τώρα, έχουμε οργανώσει πέντε επιχειρήσεις εκκενώσεων και ελπίζουμε να καταφέρουμε και μια έκτη» και προσέθεσε πως «είναι μια τραγική στιγμή και το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι να έχουμε απόλυτη σοβαρότητα».

Περεταίρω, επισήμανε πως «οι βασικές αρχές με τις οποίες κινείται η εξωτερική μας πολιτική και πορευόμαστε βασίζονται: στο ανθρωπιστικό δίκαιο, στο απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας, στη συμμόρφωση προς τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας και μεταδίδει το ΑΠΕ, «ασκεί μια ευρύτερη πολιτική, όχι εκτός των αρχών της» και επισήμανε πως είναι «προφανές ότι οι ανάγκες της χώρας σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης μεταβάλλονται, όπως έχουν αλλάξει και οι ιστορικοί μας συνομιλητές και δεν μπορεί να παραμείνει στα δεδομένα της δεκαετίας του ’80 γιατί αυτό θα ήταν μέγας στρουθοκαμηλισμός».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου