ΕΛΛΑΔΑ

Live η ορκωμοσία της νέας Βουλής

live-η-ορκωμοσία-της-νέας-βουλής-953244

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στην οποία θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα ορκιστεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Η Βουλή της μίας ημέρας θα ορκιστεί κανονικά, ενώ αύριο -μετά και την εκλογή προέδρου του Σώματος- θα παραιτηθεί, προκειμένου να προκηρυχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δείτε live την ορκωμοσία της Βουλής:

Με προσωρινό πρόεδρο

Η Βουλή θα συγκλιθεί με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές και θα γνωστοποιήσει στο Σώμα τις επιστολές που έχουν αποστείλει στο Προεδρείο οι πολιτικοί αρχηγοί για το ποια από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν, επέλεξαν να κρατήσουν.

Ευθείς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην Αίθουσα της Ολομέλεια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον Προεδρεύοντα να αποπέμψει της Αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους μουσουλμάνους βουλευτές να ορκιστούν στο Κοράνι, ενώ μετά θα εγερθούν οι βουλευτές που θα θελήσουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου