ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ το βράδυ της Κυριακής – Κυρίαρχες οι απόψεις Κατρούγκαλου στο ΣΥΡΙΖΑ

κυριάκος-μητσοτάκης-περιμένω-καθαρή-949374

Και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει ότι θα φέρει τον νόμο Κατρούγκαλου – Ντροπή και αίσχος που δεν ψήφισαν την τροπολογία για τον Κασιδιάρη, να δω τι θα πουν στη μάνα Φύσσα – «Παράθυρο» για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορισμένες περιοχές στη συνέντευξή του πριν τις εκλογές

Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως αναμένει στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως οι απόψεις του Γιώργου Κατρούγκαλου περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι κυρίαρχες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Φτάνει το τέλος της προεκλογικής περιόδου που αισθάνεσαι ότι τα έχεις δώσει όλα, ξέρεις ότι κάνεις την τελευταία ομιλία και η ευθύνη περνάει στον κυρίαρχο λαό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δείξουμε ότι πρέπει να μας εμπιστευτεί ξανά. Μιλήσαμε για το μέλλον, δεν ενδώσαμε στην τοξικότητα παρά τις απίστευτες επιθέσεις που δεχθήκαμε» ξεκίνησε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Περιμένω καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αυτό θα το αντιληφθούμε το βράδυ των εκλογών. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ασταθή κυβέρνηση. Πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών θα γνωρίζουμε ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη 4ετια τη χώρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «θέλουμε μεγάλο ποσοστό για τη ΝΔ όχι μόνο για να στείλουμε το μήνυμα ότι θα αναλάβει το βάρος της διακυβέρνησης αλλά για να κλείσουμε κάθε σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση ανοχής ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει μια πρόταση διακυβέρνησης και απέναντι το χάος» παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε ότι «δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει πότε θα γίνουν δεύτερες εκλογές αν χρειαστεί Αυτό που γνωρίζουμε είναι η ημερομηνία σύγκλισης της νέας Βουλής. Αν δεν υπάρχει κυβέρνηση η Βουλή θα διαλυθεί και θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τα παράλληλα συστήματα συλλογής αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «τα ακούω χωρίς να τους δίνω ιδιαίτερη σημασία, 7 θα έχουμε εξιτ πολ, 9 εκτίμηση αποτελέσματος. Κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα».

Με αφορμή, δε, την υπόθεση Κατρούγκαλου είπε ότι «και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας είχε αποκαλύψει ότι θα φέρει τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν έκανε λάθος εν τη ρύμη του λόγου αλλά ανέπτυξε ολόκληρη επιχειρηματολογία. Είναι το κρυφό τους σχέδιο γιατί για να γίνουν όσα λένε πρέπει από κάπου να βρουν τα χρήματα. Εγώ είχα μιλήσει για κρυφή ατζέντα και να που όλα αποκαλύπτονται. Καλώ τους ελεύθερους επαγγελματίες να ψηφίσουν για να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα εισφορών.

«Διώξανε τον Κατρούγκαλο τον μαρτυριάρη αλλά κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, έτσι για να δούμε το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαχείριση των στελεχών» πρόσθεσε στο σχόλιό του για τον πρώην υπουργό Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι θα υπάρχει στήριξη στους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει». «Γιατί να τους πιστέψει τώρα κανείς όταν έχουν δώσει δείγματα γραφής», ήταν το σχόλιό του για την εξαγγελία Τσίπρα περί επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Όσον αφορά τη μείωση των έμμεσων φόρων εξήγησε ότι αυτή η πολιτική δεν θα είχε αποτέλεσμα ως προς τη μείωση των τιμών. «Ας μου δείξουν μια χώρα που είχε αποτέλεσμα. Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου. Προτιμώ να έχουμε τα χρήματα αυτά για να στηρίξουμε την κοινωνία».

«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος αλλά πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν απότομα αλλά αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Είναι πιθανόν αν αυτή επιμένει να επεκτείνουμε το market pass. Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αυτό θα λυθεί με δομικά μέτρα όπως οι περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού δημιούργησε διαφάνεια και έβαλε μια τάξη. Είδατε ότι η αγορά λειτούργησε εκεί».

Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει κρατικοποίηση της ΔΕΗ σχολίασε ότι «αν θέλουμε να καταστρέψουμε μια επιχείρηση που δώσαμε μάχη για να την ορθοποδήσουμε, ναι μπορεί να γίνει». «Πριν από 18 μήνες είχαμε μεγάλα παράπονα για το ρεύμα. Ακούτε τώρα το ίδιο; Όχι, γιατί λύσαμε το πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Αφού είπε ότι «το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο αποτέλεσμα της παρωδίας Βαρουφάκη» πρόσθεσε ότι «κι εγώ πήγα στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύτηκα και επέστρεψα με το Ταμείο Ανάκαμψης και 31 δισ. ευρώ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είσαι μόνος σου και πρέπει να διαπραγματευτείς μόνος σου. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει πάρει τα εύσημα. Το ότι θα πάει στις Βρυξέλλες (ο κ. Τσίπρας) για επαναδιαπραγμάτευση είναι σαχλαμάρες».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων ενώ για το πρόβλημα με τα ραντζα είπε ότι θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και θα υπάρξει ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για μένα να αλλάξουμε τη μορφή του ΕΣΥ. Δημόσιο και δωρεάν στο βαθμό που το πληρώνουμε από τις εισφορές μας. Εάν το κράτος χρειάζεται έκτακτα να αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για μια έκτακτη ανάγκη γιατί να μην τον κάνει; Ο πολίτης επιβαρύνεται; Η απάντηση είναι όχι».

«Θα χρειαστεί να δώσουμε περισσότερα κίνητρα» είπε για τους γιατρούς στα νησιά.

Για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «συνταγματικό παραλογισμό να προαναγγέλλεται μια ΠΝΠ πριν τις εκλογές. Ο Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές και γι’ αυτό τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα». «Πιστεύετε ότι αν υπήρχε τσουνάμι πλειστηριασμών δεν θα ήταν πρώτη είδηση; Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα αλλά υπάρχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που λειτουργεί».

«Αυτό που λέει οκ. Τσίπρας δεν γίνεται γιατί την ίδια στιγμή θα κατέπιπταν εγγυήσεις του δημοσίου που έχουν ήδη δοθεί και το σύστημα εξυγίανσης των τραπεζών που έχει πάρει την έγκριση της ΕΕ θα κατέρρεε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «τον μειώσαμε σημαντικά και σήμερα δίνουμε πρόσθετο κίνητρο με την ασφάλιση των σπιτιών έναντι των φυσικών καταστροφών γιατί το κράτος δεν μπορεί να είναΙ πάντα αρωγός σε αυτές τις περιπτώσεις». Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν είναι στον προγραμματισμό μας περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξέταζα όμως μικρές παρεμβάσεις όπως μικρά νησιά ή μικρά χωριά όπου οι άνθρωποι φεύγουν να δώσουμε κίνητρα ώστε να επιστρέψουν».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη «σημαντική παρέμβαση στους φόρους για τη γονική παροχή». «Ευνοούμε όλους εκτός από τους πλούσιους» πρόσθεσε για το μέτρο αυτό.

Ερωτηθείς, δε, για τις επιθέσεις σε βάρος του Διονύση Σαββόπουλου είπε ότι «ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει όταν δέχθηκε την επίθεση από τον Αυριανισμό, τον πρόδρομο του Πολακισμού, ότι “ψηφίζω ΝΔ γιατί είναι το μόνο κόμμα που μου επιτρέπει να τη βρίζω”. Όταν μπαίνει στη ζυγαριά Πολάκης-Σαββόπουλος δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα σύγκρισης. Είναι αποκάλυψη μιας πολιτικής φιλοσοφίας η στάση απέναντι σε έναν άνθρωπο που έχει φάει ξύλο από την Χούντα και δεν ήταν ποτέ μέλος της παράταξής μας, επειδή είπε την άποψή του με ευγένεια και δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις».

«Δεν απάντησα ποτέ στις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα με κατάμαυρη διαφήμιση γιατί ήθελα να δώσω χρόνο να μιλήσω για το μέλλον. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αναλωθεί σε μια μάχη λάσπης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος όχι μόνο πολιτικό αλλά και πολιτιστικό. Δεν υπήρξε ποτέ όριο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε από την αρχή με τρόπο χυδαίο, δεν τα ξεχνάω αυτά, αλλά από εκεί και πέρα κοιτάω μπροστά»

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροπολογία για το μπλόκο Κασιδιάρη είπε «ντροπή και αίσχος που δεν την ψήφισαν. Να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα αυτοί που έσπευδαν πάντα να διαδηλώνουν στη μνήμη του ανθρώπου αυτού που δολοφονήθηκε από τους μαχαιροβγάλτες. Να δω πώς θα αισθάνονται όσοι έβλεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα μέτωπο κατά των χρυσαυγιτών».

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι τα F-35 τα χρειαζόμαστε και μπορούμε να τα έχουμε από το 2028. Από εκεί και πέρα είναι αμφίβολο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα. Έχει μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση αλλά την τελευταία φορά που τη χρησιμοποίησε το 2015 θυμάστε που οδηγηθήκαμε. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει αυτό εκτός αν θέλουν να τινάξουν στον αέρα την ίδια την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

«Ο Αύγουστος του 2020 ήταν πολύ δύσκολος. Φτάσαμε πολύ κοντά στο θερμό επεισόδιο που αποτρέψαμε μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο χρησιμοποιώντας το διεθνές δίκαιο και αυτό ενόχλησε» είπε και συμπλήρωσε ότι «βεβαίως και θα πάρω τον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ αν κερδίσει όπως θα το κάνω με τον κ. Κιλιντσάρογλου. Εγώ θα επιμείνω ότι όσο έτοιμοι είμαστε για χείρα φιλίας για να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο τόσο αποφασισμένος είμαι για να συνεχίσουμε την πολιτική της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων και των συμμαχιών. Η Ελλάδα μετράει πια πάρα πολύ».

«Εγώ δεν θα ανησυχούσα γιατί και η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι είμαστε σε θέση να απαντήσουμε» είπε για το ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Στην ερώτηση για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «θα έχουμε αλλαγές και περισσότερες γυναίκες» προσθέτοντας ότι «δεν το σκέφτομαι τώρα, εγώ θέλω τη νίκη στις εκλογές της Κυριακής». Είπε, επίσης, ότι «δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο». «Είναι θεσμική κατάκτηση ότι φτάσαμε στο τέλος της 4ετιας και αυτό συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η προεκλογική περίοδος».

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αμέσως μετά τις εκλογές «αυτό που θα κάνω αμέσως είναι να φέρω ξανά το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, να τον αλλάξουμε και να πουν όσοι δεν τους το επέτρεψαν τώρα με το υπάρχον πλαίσιο γιατί το έκαναν». Δήλωσε, επίσης, «απολύτως ανοιχτός σε ντιμπέιτ και στον δεύτερο γύρο» και ζήτησε από τους νέους να συμμετέχουν «γιατί όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή τόσο πιο ενισχυμένη είναι η δημοκρατία»

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου