ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος

αποσύρεται-από-το-ψηφοδέλτιο-του-συρι-949080

Την αποσύρση του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τις πολιτικές αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν

Την απόσυρση του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο κ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για «θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία», ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη», δηλώνοντας ότι «αποσύρεται από την εκλογική μάχη».

Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.

Η επίμαχη τοποθέτηση Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από την τοποθέτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο κ. Κατρούγκαλος – μεταξύ άλλων – είχε αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα».

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν πως ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης -το 20% του μισθού του-, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε, στο 80% των περιπτώσεων, σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν», είχε πει χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέντευξή του στο BLUE SKY.

Και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης ήρθε και εφάρμοσε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πληρώνουν πια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο -είτε τον χρόνο είτε το εισόδημα-, αλλά με βάση κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις». Και τόνισε ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό».

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζομένους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών», είχε συμπληρώσει ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση.

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου