ΕΛΛΑΔΑ

Η ΝΔ «ανοίγει» το προβάδισμα – Ο Μητσοτάκης στη «μάχη» του Βορρά

η-νδ-ανοίγει-το-προβάδισμα-ο-μητσοτ-948779

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές – Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός – Παρουσία Καραμανλή η ομιλία Μητσοτάκη στο Αλεξάνδρειο

Στο τελευταίο 48ωρο της προεκλογικής εκστρατείας, μιας μακράς περιόδου που ατύπως ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, η ΝΔ μπαίνει με ευκρινές δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών υποδηλώνουν ότι η ψαλίδα το βράδυ των εκλογών μπορεί να ανοίξει περαιτέρω, καθώς η ΝΔ παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες δυναμική εισροής ψηφοφόρων, οι οποίοι προέρχονται και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και από αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η χθεσινή έρευνα της Alco είναι ενδεικτική της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί, με τις δημοσκοπικές εταιρίες να παρουσιάζουν μια παρόμοια εικόνα.

Στην εκτίμηση ψήφου της Alco, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 34,7% και 38,7%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 27,3% μέχρι το 31,3%. Το ΠΑΣΟΚ από το 7,8% έως το 9,8%, το ΚΚΕ από το 5,9% μέχρι το 7,9%, η Ελληνική Λύση από 2,7% μέχρι 4,5% και το ΜέΡΑ25 από το 2,6% μέχρι το 4,4%. Η ψήφος σε άλλα κόμματα εκτιμάται από 9,7% έως 12,7%. Πρακτικά, η μέση τιμή της εταιρίας είναι στο 36,9%, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ στο 29,3%. Πιο σημαντική, όμως, είναι η εξής ανάγνωση: η Alco εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με μια διαφορά τουλάχιστον 3,4 μονάδων, καθώς το άνω όριο του ΣΥΡΙΖΑ (31,3%) απέχει ευκρινώς του κάτω ορίου της ΝΔ (34,7%).

Η έρευνα της Alco δεν είναι η μοναδική που θα δει το φως της δημοσιότητας. Σήμερα και αύριο, οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να παρουσιάσουν την τελική τους έρευνα στο photo finish της προεκλογικής περιόδου, με την GPO να παίρνει σήμερα σειρά στο Star και να ακολουθούν και άλλες εταιρίες την Παρασκευή (MARC, MRB, Pulse RC).

Τα ευρήματα, πάντως, που περιέρχονται σε γνώση και του Μεγάρου Μαξίμου καταδεικνύουν ότι η ΝΔ παρουσιάζει τάση ενίσχυσης του προβαδίσματός της, ενώ ενισχύεται με ρυθμό πολλαπλάσιο αυτού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί φέρεται να προσπαθεί προσεγγίσει τη ζώνη του 30%. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ακούστηκε δια στόματος του κ. Τσίπρα δεν μοιάζει να βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτείνοντας την ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι πρόκειται για επαναλανσάρισμα του σεναρίου της κυβέρνησης ηττημένων. Σε «μέγγενη», όμως, μοιάζει και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ψηφοφόροι ανησυχούν για την κυβερνησιμότητα της χώρας και λοξοκοιτούν προς τη ΝΔ, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη έχει σημαντικό πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Ενισχυμένο μοιάζει να είναι το ΚΚΕ, ενώ σε τροχιά να μπουν με άνεση στη Βουλή της απλής αναλογικής είναι ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Επιχείρηση «Βορράς»

Ο κ. Μητσοτάκης βάζει πλέον τις τελευταίες πινελιές στην καμπάνια της ΝΔ, επιμένοντας στο καθαρό του μήνυμα περί αυτοδυναμίας και υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει ένα καθαρό κυβερνητικό σχέδιο έναντι της αντιπολίτευσης που βρίσκεται «σε μόνιμο βέρτιγκο», όπως είπε χθες από την Καστοριά.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στην Πέλλα, την Ημαθία και την Καστοριά, όπου και κόμματα δεξιότερα της ΝΔ έχουν «πέρασμα», στέλνοντας μάλιστα ένα μήνυμα και προς περισσότερο δεξιόστροφους ψηφοφόρους. «Να τους ζητήσω να σκεφτούν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες με έργα και ποιοι είναι οι πατριώτες του «γλυκού νερού» στα λόγια. Διότι εγώ υπερασπίστηκα τα εθνικά μας συμφέροντα, με αποτελεσματικότητα και με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Μια παρέμβαση που έγινε στη σκιά του μηνύματος Κασιδιάρη, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο Παλαί Ντε Σπορ. Το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία και θα κάνει τη δοκιμαστική διαδρομή, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να διατηρήσει το προβάδισμα της στις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Η παρουσία Καραμανλή η ομιλία Μητσοτάκη στο Αλεξάνδρειο

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα είναι παρών το βράδυ στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Αλεξάνδρειο, αλλά δεν θα κάνει κάποια επιπλέον δήλωση στήριξης της ΝΔ, κρίνοντας πως έχει εξαντλήσει όσα είχε να πει στην πρόσφατη ομιλία του στο Ζάππειο, όπου τόνισε ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας. Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να δώσει το παρών σε τραπέζι με κομματικά στελέχη της ΝΔ που παραθέτει ο πρόεδρος της Διοικούσας Οργάνωσης της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Μητράκας και στο οποίο αναμένεται να είναι παρών και ο κ. Μητσοτάκης. Στον αντίποδα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε χθες στην κεντρική εκδήλωση της ΝΔ στην Καλαμάτα μπροστά σε ένα μεγάλο συγκεντρωμένο πλήθος και έστειλε μήνυμα νίκης του κυβερνώντος κόμματος. «Πάμε την Κυριακή στις κάλπες, με πίστη για την εκλογική μας νίκη. Με βεβαιότητα! Γιατί, απέναντί μας έχουμε κάποιους που παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μεθοδεύει τις «Πρέσπες του Αιγαίου».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου