ΕΛΛΑΔΑ

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα

ελλείψεις-σε-βασικά-φάρμακα-94170
Ελλείψεις βασικών φαρμάκων συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς. Σκευάσματα για την υπέρταση και τον διαβήτη λείπουν τους τελευταίους μήνες από τα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς επιδίδονται σε προσπάθεια αναζήτησής τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, παραδέχθηκε χθες ότι λείπουν τουλάχιστον 30 σκευάσματα.

Για ελλείψεις σε περισσότερα από 40 σκευάσματα κάνει λόγο η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), σε επιστολή της προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, εκτιμά ότι οι ελλείψεις οφείλονται στο ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα φεύγουν εκτός Ελλάδας, στο πλαίσιο των «παράλληλων» εξαγωγών. Ο κατάλογος των ελλείψεων, ωστόσο, είναι «δυναμικός», καθώς φάρμακα που λείπουν αυτή την εβδομάδα μπορεί να διατίθενται την επομένη και να λείπουν άλλα.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον κ. Σαλμά, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΦ, κ. Γιάννη Τούντα, ο κ. Τούντας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό ότι τα 30 σκευάσματα που λείπουν από την αγορά δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, καθώς κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Απόδοση ευθυνών
Ο ΕΟΦ διενεργεί ελέγχους των «παράλληλων» εξαγωγών και για όσα φάρμακα διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις τους είναι απόλυτα περιορισμένες, θα αποδοθούν ευθύνες.
Η διοίκηση του Οργανισμού θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, δεδομένης της υποχρέωσής τους να ενημερώνουν τρεις μήνες πριν, για όποιες μεταβολές οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου. Για τα φάρμακα που έχουν κανονικές πωλήσεις θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν «παράλληλες» εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.

Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό το πρόβλημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του ΕΟΦ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου