ΕΛΛΑΔΑ

Μονή κάνει έξωση σε κοινωνικό παντοπωλείο για να στεγάσει κέντρο κατά των αμβλώσεων

μονή-κάνει-έξωση-σε-κοινωνικό-παντοπω-937390

«Ο θεοφιλέστατος μού έχει πει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το ακίνητο για κέντρο στήριξης μητρότητας και κέντρο κατά των αμβλώσεων», καταγγέλλει η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με κοινωνικές διαστάσεις βλέπει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων. Η Μονή Γουβερνέτου του νομού Χανίων φαίνεται να προχωράει στον τερματισμό της δωρεάν παραχώρησης δυο ακινήτων που ο δήμος χρησιμοποιεί για τη στέγαση του κοινωνικού παντοπωλείου και για τη στέγαση του κοινωνικού ιατρείου-φαρμακείου.

Η είδηση τερματισμού ενός τέτοιου έργου προκαλεί από μόνη της οργή, πόσω μάλλον αν σκεφτεί κανείς ότι η Εκκλησία σκοπεύει να αξιοποιήσει το ακίνητο για τη δημιουργία ενός κέντρου κατά των αμβλώσεων, σύμφωνα με καταγγελία της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής του δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει -και επόμενο είναι- μεγάλη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία, καθώς δεν ήταν λίγοι οι συμπολίτες που επωφελούνταν από το κοινωνικού παντοπωλείο.

Ακόμα περισσότερη δυσαρέσκεια προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι η Εκκλησία τερματίζει ένα έργο που σκοπό είχε το κοινό καλό έτσι ώστε να προωθήσει ιδέες που θυμίζουν άλλες εποχές.

Από πλευράς του ωστόσο Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος κάνει λόγο για «ψεύδη» λέγοντας μάλιστα ότι «ουδέποτε αναφέρθηκε σε δομή κατά των αμβλώσεων».

Τι θα κάνουν 1.200 ευάλωτοι;

Για το κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο ο δήμος κατάφερε να βρει μία προσωρινή λύση, για το κοινωνικό παντοπωλείο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Το παραχωρητήριο έληξε τον Απρίλιο του 2022 και κατόπιν συνεννόησης με το δημοτικό συμβούλιο παρατάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 χωρίς δικαίωμα ανανέωσης. Ο ηγούμενος της Μονής Ειρηναίος φρόντισε να ενημερώσει τον δήμο πως η Εκκλησία σκοπεύει να αξιοποιήσει το ακίνητο που έχει στην κατοχή της για τη δημιουργία ενός κέντρου ενάντια στις αμβλώσεις. Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Μονή Γουβερνέτου ασκεί συνεχείς πιέσεις στον δήμο και δεν διαπραγματεύεται την έξωση του κοινωνικού παντοπωλείου, παρά τις προτάσεις που έκανε το δημοτικό συμβούλιο για την πληρωμή κάποιου αντιτίμου.

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων έχει περάσει στη διαδικασία διακήρυξης για την εύρεση κτιρίου ικανού να στεγάσει το κοινωνικό παντοπωλείο.Ωστόσο, η αξιοπρεπής διαβίωση 1.200 κατοίκων της πόλης, όσοι δηλαδή είναι οι ωφελούμενοι του κοινωνικού παντοπωλείου, βρίσκεται στον «αέρα».

Η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, σημειώνει στο neakriti: «οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου ανήκουν αποδεδειγμένα σε ευπαθείς ομάδες, καταθέτοντας τα αντίστοιχα έγγραφα από την εφορία. Κάθε χρόνο γίνεται ενημέρωση αυτών των στοιχείων. Το παντοπωλείο μας στηρίζεται κατά 90% από πόρους του δήμου, ενώ το υπόλοιπο 10% προέρχεται από δωρεές επιχειρήσεων, τοπικών συλλόγων ή μεμονωμένων ατόμων».

Παράλληα, η κυρία Ζερβουδάκη αναφέρει: «Με έχει πάρει τρεις φορές τηλέφωνο από την αρχή του έτους ο θεοφιλέστατος για να μου υπενθυμίσει ότι στο τέλος του χρόνου λήγει η συμφωνία μας και να με ρωτήσει αν έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία εύρεσης κτιρίου. Υπάρχει πίεση επειδή είχε προηγηθεί συμφωνία πάνω σε αυτό.

»Ο δήμος έχει κάνει πρόταση αντιτίμου, αλλά η Εκκλησία δεν το δέχεται γιατί θέλει να αξιοποιήσει η ίδια την περιουσία της. Ο θεοφιλέστατος μού έχει πει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το ακίνητο για κέντρο στήριξης μητρότητας και κέντρο κατά των αμβλώσεων».

Για ψεύδη και… φασισμό κάνει λόγο ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, μιλώντας στο neakriti.gr έκανε λόγο για ψεύδη και υποστήριξε πως ουδέποτε αναφέρθηκε σε δομή κατά των αμβλώσεων, πόσω δε μάλλον σε ένα κατάστημα με βιτρίνα σε κεντρικό δρόμο.

«Έγινε εμβόλιμα για να πυροδοτήσει καταστάσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι εκβιασμός. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε την περιουσία της μονής ό,τι θέλουμε; Ζούμε έναν ιδιότυπο φασισμό», είπε.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου