ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φράχτη Εβρου

ανοίγει-ο-δρόμος-για-ευρωπαϊκή-χρηματ-937093

Άνοιξε ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο από ευρωπαϊκά κονδύλια – Αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό σχετικό κονδύλι

Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποδομών όπως του φράχτη του Έβρου καθώς υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών.

Με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια η τροπολογία του ΕΛΚ σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα.

Ειδικότερα, την τροπολογία του ΕΛΚ για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υπερψήφισαν 322 ευρωβουλευτές, 290 την καταψήφισαν και 20 απείχαν της ψηφοφορίας. Πλέον το θέμα θα τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ που ψηφίστηκε.

Ουσιαστικά θα πρέπει να έλθουν για έγκριση νέες κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού που θα έχουν εντάξει και τα κονδύλια για τον φράχτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχετικός προϋπολογισμός, άρα θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι τέτοιο.

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην τροπολογία Παπαδημούλη

Η παράγραφος 49 που περιελάμβανε την «τροπολογία» Παπαδημούλη κατέπεσε, καθώς «εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη-μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και ιδίως στην παράγραφο 23 αυτών των συμπερασμάτων· τονίζει ότι η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση κάθε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή περιφράξεων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται κάθε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Η τροπολογία 49 αναφέρει που υπερψηφίστηκε: Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

«Ηχηρή απάντηση»

Την εξέλιξη σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία με ανάρτησή της αναφέρει ότι «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράκτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την Ελλάδα».

Την επιψήφιση της τροπολογίας χαιρέτησε το ίδιο το ΕΛΚ, αφήνοντας αιχμές για τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Όχι στο χτίσιμο τειχών»

Από την πλευρά της, η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών σε tweet της δήλωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε το χτίσιμο τειχών και φραχτών στα εξωτερικά μας σύνορα με ευρωπαϊκά χρήματα. Το ΕΛΚ πρότεινε τροπολογία στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά κατορθώσαμε να μην περάσει η τελική Έκθεση».

Σχολιάζοντας σχετικά ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινονουλίου, Jeroen Lenaers, τόνισε:

«Οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, η ΕΕ αποτυγχάνει στην πολιτική επιστροφών της και οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι πλήρη σε όλη την Ευρώπη. Παρά αυτή την επείγουσα ανάγκη, οι Σοσιαλιστές σε αυτό το Σώμα αρνούνται να δουν αυτό που έχουν ήδη καταλάβει οι Πρωθυπουργοί τους, δηλαδή ότι εθελοτυφλούμε σε μια νέα μεταναστευτική κρίση», δήλωσε ο Jeroen Lenaers, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για Εσωτερικές Υποθέσεις, μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για χρηματοδότηση των συνοριακών υποδομών στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την τροπολογία του ΕΛΚ για τις υποδομές στα σύνορα. Αυτό είναι ένα βήμα μπροστά μετά τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων ή ελέγχους. Τόσο απλά. Αν θέλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη τότε θα πρέπει να επαναφέρουμε την τάξη στα σύνορά μας, εάν χρειαστεί με το χτίσιμο φραχτών, όπου είναι απαραίτητο», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου