ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκάπηλων – Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ τα ευρήματα

κρήτη-εξαρθρώθηκε-κύκλωμα-αρχαιοκάπ-936557

Στο κύκλωμα εμπλέκονται ένας συνταξιούχος αρχαιολόγος, ένας πρώην λιμενικός και ένας επιχειρηματίας – Έχουν βρεθεί 7 λάρνακες, αρχαία αγγεία και μια σαρκοφάγος – Ήταν έτοιμοι να πουλήσουν σε Ιταλό ενδιαφερόμενο

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από νωρίς το πρωί στην περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 6 άτομα και έχουν εντοπιστεί αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και λάρνακες, των οποίων η αξία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένας συνταξιούχος αρχαιολόγος, ένας πρώην λιμενικός και ένας επιχειρηματίας. Επίκεντρο των ερευνών είναι το ημιορεινό χωριό Κρουσώνας του Δήμου Μαλεβιζίου, όπου βρέθηκαν πολλά από τα αρχαία αντικείμενα.

Πρόκειται -σύμφωνα με την αστυνομία- για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλείας των τελευταίων χρόνων, καθώς όπως λένε, τα κέρδη που προσδοκούσαν να αποκομίσουν οι αρχαιοκάπηλοι, προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και είναι σε πλήρη εξέλιξη μέχρι αυτή την ώρα. Με τη συνδρομή μεγάλης αστυνομικής δύναμης από άλλες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ διεξάγονται κατ’ οίκον έρευνες.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην ΕΡΤ, για την υπόθεση διεξάγονται έρευνες εδώ και τουλάχιστον 4 μήνες και χθες το βράδυ, μετά τον εντοπισμό του χώρου, στον οποίο ήταν αποθηκευμένα τα αρχαία, δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, οι αρχαιοκάπηλοι το τελευταίο τετράμηνο, είχαν έρθει σε επαφή με Ιταλό ενδιαφερόμενο, που ήθελε να αγοράσει μέρος των ευρημάτων.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν εντοπιστεί δεκάδες αντικείμενα, «ένα μικρό μουσείο», όπως λένε. Έχουν βρεθεί 7 λάρνακες και αρχαία αγγεία, των οποίων η αξία χαρακτηρίζεται μεγάλη. Μεταξύ του και μια σαρκοφάγος πολύ μεγάλης αξίας.

Θα ακολουθήσει εξέταση των ευρημάτων από αρχαιολόγους, ενώ οι συλληφθέντες αναμένεται πιθανόν αύριο Τετάρτη 19/4 να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πηγή: ΕΡΤ – Creta24.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου