ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη στο Μάτι: Στο εδώλιο ξανά 21 κατηγορούμενοι

δίκη-στο-μάτι-στο-εδώλιο-ξανά-21-κατηγορ-932832

Η νέα έρευνα ξεκίνησε όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας διαβίβασε στην εισαγγελία λίστα με εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει στις δικαστικές αρχές

Στο εδώλιο ενός ακόμη ποινικού δικαστηρίου αναμένεται να καθίσουν τους επόμενους μήνες οι 21 κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίοι αυτό τον καιρό δικάζονται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Όλοι θα δικαστούν για τις ίδιες κατηγορίες αλλά για δικογραφία που αφορά σε εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν τα πρόσωπα αυτά, αν και παθόντες, να μη μπορούν να παρασταθούν στην εν εξελίξει δίκη για το Μάτι.

Η έρευνα για αυτό το σκέλος της υπόθεσης ξεκίνησε όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, μετά από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Π. Μανιάτη, διαβίβασε στην εισαγγελία λίστα με εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει στις δικαστικές αρχές και εμφανίστηκαν στο ακροατήριο της κύριας δίκης για το Μάτι.

Άμεσα από την εισαγγελία διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας οι 21 κατηγορούμενοι κλήθηκαν σε ανωμοτί καταθέσεις. Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν τάχιστα καθώς ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου 2023. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχει επιδοθεί κλήση στους κατηγορουμένους για να παραταθεί και ο χρόνος παραγραφής από τα πέντε στα οκτώ έτη.

Μάλιστα, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας οι 21 κατηγορούμενοι θα δικαστούν αυτή τη φορά από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Τώρα, σε ό,τι αφορά στη κύρια δίκη για το Μάτι αυτή συνεχίστηκε με τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο να βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα για 15η ημέρα και να εξετάζει από τους συνηγόρους της υπεράσπισης.

«Το παιχνίδι μετά τις 18.15 και μετά είχε χαθεί. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα» επανέλαβε ο κ. Λιότσος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Μάλιστα, ερωτήσεις στον πραγματογνώμονα έκανε και ο κατηγορούμενος πρώην διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από στα θύμα και τους συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος είπε: «Εκφράζω δημόσια σαν άνθρωπος συγνώμη για τα αποτελέσματα του κρατικού μηχανισμού και το σεβασμό μου απέναντι στα θύματα και τους συγγενείς τους». Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Μ. Δευτέρα.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου