ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Πρώτη κάλπη τον Μάιο, η δεύτερη θα μας υποδείξει «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα

μητσοτάκης-πρώτη-κάλπη-τον-μάιο-η-δεύτ-926286

«Το ζήτημα δεν είναι οι συνεργασίες αλλά ποιο σχήμα είναι πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας» – Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη

«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει από τις εκλογές. «Καταρχήν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχω αποδείξει και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί».

Και συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός: «Κι όταν στην επόμενη κυβέρνηση λέω ότι «θα ‘χω πολύ περισσότερες γυναίκες» και εκεί μπορεί να δυσαρεστηθούν κάποιοι, γιατί δεν θα υπάρχουν τόσες θέσεις ενδεχομένως για άντρες υπουργούς. Διότι ο αριθμός των υπουργών είναι συγκεκριμένος. Άρα για ‘μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν την έκρυψα ποτέ. Από ‘κει και πέρα όμως, καθένας σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά τονίζω κάτι για μένα, που θα μας υποδείξει πώς πρέπει να κυβερνηθεί. Όχι από ποιον».

«Η δεύτερη κάλπη θα μας υποδείξει από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κυβερνηθεί η χώρα»

«Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Ανδρουλάκης αρνήθηκε να με συναντήσει δυο φορές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πολιτική σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

«Να σας πω όμως και κάτι ακόμα, δεν μπορώ να μην επισημάνω έτσι τώρα -χάριν της ιστορίας- ότι όταν παραδείγματος χάρη ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους. Αλλά…».

«Αυτοί που υπερασπίζονται την απλή αναλογική να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν»

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να προκύψουν από τις εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε: «Τελικά οι κυβερνήσεις συνεργασίας -ναι ωραία η κουλτούρα τη ευρύτερης συναίνεσης- αλλά όταν πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις πιο γρήγορα, όταν πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αποτελεσματικότητα -επιτρέψτε μου να σας πω- ότι δεν δουλεύουν τόσο καλά» και πρόσθεσε: «Και εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι, εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση. Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρούν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές».

«Στα Τέμπη η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες»

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» αφιερώθηκε στην τραγωδία των Τεμπώνστις 28 Φεβρουαρίου και στους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. «Θα κάνω ότι μπορώ για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε και πώς φτάσαμε ως εδώ» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «στα Τέμπη η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες».

«Ηταν σαφές από την αρχή ότι μιλούσαμε για κάτι καταστροφικό»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν σκέφτηκε να υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του αμέσως μετά τη φονική σιδηροδρομική τραγωδία και απάντησε: «Ενημερώθηκα για το ατύχημα σχεδόν αμέσως. Έμεινα όρθιος όλο το βράδυ, προσπαθώντας να αποκτήσω καλύτερη εικόνα. Ήταν σαφές από την αρχή ότι μιλούσαμε για κάτι το οποίο ήταν καταστροφικό. Όταν μιλήσαμε με τους πρώτες διασώστες, οι οποίοι πήγαν και μας περιέγραψαν μία εικόνα αποκαλυπτική. Και όταν πήγα την επόμενη μέρα, ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο έχω κάνει. Ήταν μία αποκαλυπτική εικόνα και ήταν όλα -οι μυρωδιές, τα πρόσωπα των ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν μέσα στα συντρίμμια- ήταν πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για ‘μένα. Αν σκέφτηκα να παραιτηθώ; Όχι. Δεν έχω μάθει να τα παρατάω στις δυσκολίες και γιατί οι πολιτικοί τελικά κρίνονται από τον λαό και σίγουρα όταν έρχεται η ώρα της κρίσης υπάρχει ένα συνολικό ισοζύγιο. Και οι πολίτες θα μας χρεώσουν το γεγονός ότι δε μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας είναι ασφαλή στο βαθμό που εκείνοι θα κρίνουν».

Μητσοτάκης για υποψηφιότητα Κώστα Αχ.Καραμανλή: Θα το συζητήσω μαζί του όταν έρθει η ώρα

«Ο κύριος Καραμανλής; Θα πρέπει να παραιτηθεί από τα ψηφοδέλτια ή ο λαός θα αποφασίσει;» ρώτησε τον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης για να λάβει την απάντηση: « Ο κ. Καραμανλής. Να σας πω ότι αμέσως μετά, όταν βρεθήκαμε μαζί, έθεσε στην διάθεσή μου -όχι απλά έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του με το τυπικό ξέρετε τρόπο- παραιτήθηκε».

«Φάνηκε, όλοι το λένε, η κατάρρευση του εκεί στα Τέμπη» παρατήρησε ο δημοσιογράφος.

«Αμέσως και αυτό τον τιμά. Θα μου πείτε «αυτονόητο»; Ναι. Αλλά πόσες φορές το έχουμε δει;» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ναι, πολλές φορές εμείς οι πολίτες το διεκδικούμε ως αυτονόητο. Οι πολιτικοί δεν το θεωρούν αυτονόητο σε πολλές καταστροφές» συνέχισε ο δημοσιογράφος.

Και ανταπάντησε ο πρωθυπουργός: «Αλλά πόσες φορές; Ας το αναγνωρίσουμε τουλάχιστον αυτό. Και βέβαια ο κ. Καραμανλής πήγε χθες στην Βουλή, μίλησε, παρουσίασε την άποψή του θεσμικά ως όφειλε. Θα κριθεί κι αυτό. Τώρα το ζήτημα των ψηφοδελτίων επιτρέψτε μου να το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».

«Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα;» επέμεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για την πιθανή υποψηφιότητα του τέως υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή: «Θα το συζητήσω μαζί του, όταν έρθει η ώρα».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

– Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε και πώς φτάσαμε ως εδώ.

– Στα Τέμπη η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες.

– Εχουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Αυτό πρέπει να το δεχθούμε όλοι

– Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο.

– Αυτοί που υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν

– Θα συζητήσουμε με τη Hellenic Train και την ιταλική Κυβέρνηση για μια καλύτερη συμφωνία

– Θα κινήσουμε τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου