ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή συγγνώμης Πολάκη σε Τσίπρα – Προφανής στόχος του η επιστροφή στα ψηφοδέλτια

επιστολή-συγγνώμης-πολάκη-σε-τσίπρα-924802

«Ήταν αστοχία όσα έγραψα» – «Δεν είχα διαβάσει τη συνέντευξη που δώσατε, δεν ήθελα να στοχοποιήσω τα πρόσωπα-δημοσιογράφους»

Αποδέκτης επιστολής του Παύλου Πολάκη έγινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κι ενώ συνεδρίαζε σήμερα το Εκτελεστικό Γραφειο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με αντικείμενο τη συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα για τα Τέμπη.

Ανασκευάζοντας την ανάρτησή του, με την οποία στοχοποίησε δημοσιογράφους, δικαστικούς και τραπεζικά στελέχη, ο κ. Πολακης δηλώνει πως «δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ χαρακτηρίζει ως «αστοχία» την αντίδραση του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά. Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Παύλος Πολάκης είναι η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στο ΘΕΜΑ, στην οποία έλεγε για τη διακυβέρνησή του πως «εγώ λειτούργησα ως Πρωθυπουργός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως όταν θέλεις να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον συγκρούεσαι πολλές φορές με αυτούς οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον. Αλλά με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ότι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Ο Παύλος Πολάκης επιχειρώντας να αποκαταστήσει τη σχέση του με την Κουμουνδούρου, τονίζει πως στόχος του δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων – δημοσιογράφων και «για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μουν αναλογεί», καταλήγει.

Κατόπιν αυτών, το θέμα του Παύλου Πολάκη αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προγραμματιστεί από πριν.

Προφανής στόχος του η επιστροφή στα ψηφοδέλτια

Από την ανάγνωση της επιστολής προκύπτει πως στόχος του Παύλου Πολάκη φαίνεται να είναι να κατευνάσει την ένταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο ίδιος να μην τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παύλος Πολάκης επικαλείται την ανάγκη για συλλογικό αγώνα, ενώ απευθύνεται όπως χαρακτηριστικά γράφει σε «κάθε σύντροφο» προκειμένου να επισημάνει ότι «στον κοινό αγώνα αναγνωρίζει ότι ο όποιος λάθος χειρισμός δεν πηγάζει από τίποτε άλλο παρά μόνο από την αγωνία μου να απαλλαγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο τόπος από μια κυβέρνηση, η οποία κάθε μέρα που περνά μας γυρίζει δεκαετίες πίσω».

Δείτε την επιστολή του

Ανοίγει ο δρομος για την επιστροφή του στα ψηφοδέλτια

Την ίδια ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, πηγές του κόμματος επισημαίνουν πως το περιεχόμενο της επιστολής καταδεικνύει το βάρος που θέλει να δώσει στην κίνησή του ο βουλευτής Χανίων, καθώς δεν θα αποσκοπούσε ο ίδιος μόνο στο να αποφύγει την διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν πως το σύνολο των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει αύριο στις 13:00 στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου τάσσονται υπέρ της επιστροφής του κ. Πολάκη στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το αντικείμενο της συζήτησης αναμένεται να είναι, στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική και επικοινωνιακή φόρμουλα προκειμένου να υπάρξει διαχείριση της επιστροφής του στα ψηφοδέλτια. Στόχος είναι να μειωθεί κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος καθώς και οι συνέπειες της μέχρι τώρα διελκυστίνδας εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία κατάσταση εσωστρέφειας που διήρκεσε εβδομάδες.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, υπήρξε προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για την στασιμότητα που εμφάνιζε δημοσκοπικά, αφού παρά τις όποιες απώλειες κατέγραφε η κυβέρνηση λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατούσε να κεφαλαιοποιήσει την φθορά αυτή, ενώ μάλιστα εμφάνιζε και απώλειες. Κατά τις εκτιμήσεις, η στασιμότητα αυτή οφειλόταν στην αποκαλούμενη «κεντρώα στροφή» που επιχείρησε η ηγεσία του κόμματος βγάζοντας από τον κάδρο τον Παύλο Πολάκη. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όμως, φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο προκειμένου ο βουλευτής Χανίων να επιστρέψει δίχως αυτό να μονοπωλήσει τον πολιτικό διάλογο και σημαίνοντας μάλιστα την επιστροφή του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ στον «πολακισμό».

Παπαδημούλης: Η επιστολή Πολάκη τον τιμά

Η πρώτη αντίδραση από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολή Πολάκη ήρθε από τον ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με ανάρτησή του επισημαίνει πως η κίνησή του τον τιμά. «Για την Νίκη στις εκλογές. Κανείς δεν περισσεύει!».

papadimoulis-1

Το κείμενο της επιστολής του Παύλου Πολάκη:

Αγαπητοί Σύντροφοι

Εν΄ όψει της επικείμενης συνεδρίασης της ΠΓ αλλά και της Επιτροπής Δεοντολογίας στην οποία έχω παραπεμφθεί σχετικά με αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα καμία πρόθεση με αυτές να αμφισβητήσω δημόσια είτε την αποκλειστική αρμοδιότητα των συλλογικών μας οργάνων να λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολύ περισσότερο τις ίδιες τις συλλογικές μας επεξεργασίες.

Σε ότι αφορά την ανάρτησή μου σχετικά με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, παρά το ότι αποτέλεσε αντίδραση στην δικαιολογημένη έκπληξη που μου προκάλεσε η ανακοίνωση του γραφείου τύπου, αναγνωρίζω εντούτοις ότι αποτέλεσε αστοχία, καθώς υπάρχουν κομματικά ζητήματα που δεν πρέπει να συζητούνται στη δημόσια σφαίρα, αλλά να επιλύονται εντός των Οργάνων του κόμματος.

Σχετικά δε με την επίμαχη ανάρτηση η οποία οδήγησε στην παραπομπή μου στην Επιτροπή δεοντολογίας, δηλώνω ότι επ’ ουδενί αποτελούσε απάντηση σε προηγούμενη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, την οποία άλλωστε μέχρι να δημιουργηθεί θέμα, δεν είχα καν διαβάσει.

Με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση (όπως οι πρόθυμες γραφίδες των συστημικών ΜΜΕ έσπευσαν υποβολιμαία να υποστηρίξουν) να αμφισβητήσω τον Αλεξη Τσιπρα, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη o τόπος.

Επιθυμώ να γίνει κατανοητό ότι αποκλειστικός στόχος μου ήταν να στηλιτεύσω όλους εκείνους που απαιτούσαν τη μη υποψηφιότητα του Νίκου Παππά μετά την -αναντίστοιχη προς το κοινό αίσθημα- καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για «παράβαση καθήκοντος».

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που παρεξηγήθηκε έντονα ήταν η χρήση μιας φωτογραφίας με τα πρόσωπα γνωστών δημοσιογράφων.
Η πρόθεσή μου ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων- δημοσιογράφων, αλλά η ανάδειξη της χειραγωγούμενης από το καθεστώς Μητσοτάκη ενημέρωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην 108η θέση διεθνώς, χειρότερη και από αυταρχικές δημοκρατίες ή απολυταρχικά καθεστώτα.

Τα παραπάνω μπορεί να οδήγησαν σε εκατέρωθεν παρεξηγήσεις και βαρύ κλίμα στις συντροφικές μας σχέσεις και γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί.

Είμαι βέβαιος πως κάθε σύντροφος στον κοινό αγώνα αναγνωρίζει ότι ο όποιος λάθος χειρισμός δεν πηγάζει από τίποτε άλλο παρά μόνο από την αγωνία μου να απαλλαγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο τόπος από μια κυβέρνηση, η οποία κάθε μέρα που περνά μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, φτωχοποιώντας τους πολίτες για χατίρι των λίγων κολλητών και η οποία προκειμένου να υλοποιήσει την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία της πατρίδας μας, δεν διστάζει να «κρυφακούει» θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία.

Αγωνία που πλέον γίνεται κραυγή μετά και από όσα ανέδειξε η τραγωδία των Τεμπών αναφορικά με τις ευθύνες του “επιτελικού” κράτους και την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Παύλος Πολάκης

Η ανάρτηση Πολάκη

Τις ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες είχαν θέσει τον Παύλο Πολάκη σε τροχιά διαγραφής, πυροδότησε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έκανε λόγο για «βαθύ κράτος», στοχοποιώντας με πρωτοφανή τρόπο δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζικά στελέχη και επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών. Τοποθετούμενος αναφορικά με το ενδεχόμενο διακυβέρνησης για «δεύτερη φορά» από την Αριστερά, ο κ. Πολάκης ανέφερε στην ανάρτησή του πως «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!», εξαπολύοντας πρωτοφανή επίθεση εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων.

polakis_post

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «ΘΕΜΑ»

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε έρθει ακριβώς μια εβδομάδα μετά το «αντάρτικό» του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά, στο οποίο απαιτούσε να ενταχθεί ο επιστήθιος φίλος του, Μιχάλης Χαιρετάκης, ενώ συνέπεσε σχεδόν χρονικά με τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στο ΘΕΜΑ, με τον τελευταίο να απαντά στον Νίκο Φελέκη για τη διακυβέρνησή του πως «εγώ λειτούργησα ως Πρωθυπουργός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως όταν θέλεις να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον συγκρούεσαι πολλές φορές με αυτούς οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον. Αλλά με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ότι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Ερωτηθείς ακόμα για την προοπτική της «δεύτερη φορά Αριστεράς», ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε το πελατειακό κράτος. Μας έλεγαν ότι εμείς ήμασταν κυβέρνηση μετακλητών και αυτοί τους διπλασίασαν και αύξησαν και 30% του μισθούς. Οι “άριστοι” αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν οι “αρεστοί”».

Και πρόσθεσε: «Άρα θέλουμε μια Κυβέρνηση η οποία θα συγκρουστεί με αυτή τη νοοτροπία. Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο κόμματος – κράτους και μια Κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων μπορεί να το κάνει ακόμη καλύτερα αυτό. Θα έρθουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου, να σταματήσει αυτή η ιστορία με το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία, να ξανάρθει μια στοιχειώδης αίσθηση αξιοκρατίας».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου