ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν γνωρίζω ακόμη πού θα κινηθούν οι έρευνες της Επιτροπής», λέει ο Προφυλλίδης

δεν-γνωρίζω-ακόμη-πού-θα-κινηθούν-οι-έ-920504

Εξι ημέρες έχουν περάσει από την τραγωδία στα Τέμπη και η χώρα θρηνεί τους 57 νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Την ώρα που συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, καθώς και ολόκληρη η Ελλάδα, ζητούν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, τόσο η αποδιδόμενη στον πρωθυπουργό «σπουδή», κατά την πρώτη του δήλωση, να αποδώσει το δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος, όσο και η σύσταση ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, έθεσαν τέλος στην άτυπη πολιτική ανακωχή που επέβαλε το εθνικό πένθος.

Τις απαντήσεις θα κληθεί να δώσει η Ειδική Επιτροπή Έρευνας, που συνέστησε ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης και την οποία είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πριν καν συσταθεί καλά-καλά, ήδη μετράμε μία παραίτηση, αυτήν του καθηγητή Θανάση Ζηλιασκόπουλου, καθώς η τοποθέτησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Με τη διαφορά – όπως φαίνεται – ότι, προς το παρόν, ούτε τα μέλη της δεν γνωρίζουν επακριβώς το πλαίσιο των ερευνών που καλούνται να διενεργήσουν για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο θέμα, όπως αυτή η εθνική τραγωδία που βιώνει η χώρα.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα του Βασίλη Προφυλλίδη, καθηγητή Συγκοινωνιακής Πολιτικής και μέλους της εν λόγω Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προφυλλίδης, μιλώντας στο Open, σημείωσε πως «δεν μας έχει δοθεί το πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθούμε».

Όπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο καθηγητής: «Καταλαβαίνω τους προβληματισμούς από κάθε πλευρά, γιατί ζούμε σε μια χώρα όπου η διαφάνεια δεν ήταν πάντα ο κανόνας».

«Οι δυνατότητες είναι δύο», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προφυλλίδης και εξήγησε: «Η μία είναι να ασχοληθούμε περιοριστικά με το συγκεκριμένο δυστύχημα, η άλλη είναι να διερευνήσουμε πώς φτάσαμε (σε αυτό) και πώς θα μπορούσε να είχε αποτραπεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Προφυλλίδης δεν επιβεβαίωσε τις διαρροές που ήθελαν το πόρισμα για το ατύχημα να βγαίνει μέσα σε ένα μήνα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου