ΕΛΛΑΔΑ

Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των εργαζομένων στα ΚΕΠ

αναγνωρίζεται-η-προϋπηρεσία-των-εργα-91845

Χρόνια διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ήταν η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους στο ίδιο αντικείμενο όταν εργάζονταν ως συμβασιούχοι. Το άρθρο 24 του νομοσχεδίου «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα» δίνει λύση για τους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών των ΚΕΠ.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη την προϋπηρεσία στα ΚΕΠ με σύμβαση μίσθωση έργου.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: η προϋπηρεσία να διανύθηκε με τα ίδια τυπικά προσόντα, κατά το σύνηθες δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, να απασχολούνταν στον χώρο του ΚΕΠ υπό την άμεση εποπτεία προϊσταμένων και με αμοιβή ανάλογη των προσλαμβανομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο χρόνος προϋπηρεσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα επτά χρόνια.

Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι το «σύνηθες ωράριο του Δημοσίου» το απαιτείται απαιτείται ως όρος. Και αυτό γιατί ορισμένα ΚΕΠ λειτουργούν εκ περιτροπής από τις 8:00 ως τις 20:00 ενώ άλλα συνεχώς από τις 7:30 ως 15:30, ανάλογα με το προσωπικό. Η απογευματινή απασχόληση είναι ερώτημα πώς κρίνεται αν και υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν απόγευμα ή έχουν έχουν απογευματινές βάρδιες (π.χ. νοσοκομεία, Πυροσβεστική, Αστυνομία).

Σχολικές καθαρίστριες

Στο ίδιο νομοσχέδιο, το άρθρο 36 αναφέρεται στις συμβάσεις έργου για τις σχολικές καθαρίστριες οι οποίες «κατ’ εξαίρεση», όπως αναφέρεται, «ειδικά για το σχολικό έτος 2014-2015 […] εξαιρούνται της έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006», η οποία αφορούσε το πάγωμα των διορισμών και τον έλεγχό τους. Η διάταξη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου 2014.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου