ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Ενταση στη συζήτηση επί της πρότασης ΝΔ για Προανακριτική

βουλή-ενταση-στη-συζήτηση-επί-της-πρότ-91303

Με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ψηφοφορίας αργότερα απόψε, ολοκληρώνεται η πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί της προτάσεως που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, αναφορικά με την ανάγκη διερεύνησης πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθού, και Π.Πολάκη. Η συνεδρίαση εξελίσσεται μέσα σε κλίμα έντασης με σκληρές προς αντιπάλους φράσεις και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.

Η δικομματική πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση, η αντιπολίτευση την καταγγέλει γι’ αυτή τη στάση της, το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από την διαδικασία της ψηφοφορίας, και η ΔΗΣΥ, έχοντας ενστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα, προετοιμάζεται να ρίξει στην κάλπη «δικό της» ψηφοδέλτιο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγράφονται τα ακόλουθα: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».

Πρώτος εκ των τριών αναφερομένων στην πρόταση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά ένα «μνημείο πολιτικού αντιπερισπασμού». Μίλησε για αξιοποίηση μιας ανυπόστατης ανώνυμης καταγγελίας σε βάρος του και πρόσθεσε ότι αν ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ζητήσει συγνώμη για τη στάση του, τότε θα τον αποκαλέσει συκοφάντη. Για «ατεκμηρίωτο, άγαρμπο και αδέξιο πολιτικό αντιπερισπασμό» κατηγόρησε την ΝΔ ο κ. Ξανθός.

«Προσπαθεί να αντιστρέψει το σε βάρος της αρνητικό κλίμα από όλη τη συζήτηση της προηγούμενης περιόδου για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, για το σκάνδαλο Novartis και τις παρεπόμενες εμπλοκές στελεχών, πολιτικών προσώπων, που τώρα πλέον επίσημα, με θεσμικό τρόπο, έχει ανοίξει η διερεύνησή τους» πρόσθεσε. «Οσο κι αν ψάχνετε, δεν θα μας βρείτε πουθενά, επειδή δεν χρωστάμε πουθενά», είπε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης, αφήνοντας μεταξύ άλλων να διαφανεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς τους δέχονται τηλεφωνικές παρενοχλήσεις από πρόσωπα που έχουν «απόκρυψη αριθμού καλούντος.

Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως μετά την τοποθέτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, τόνισε: «τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος και ετοιμάζεσθε όχι για την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά για τη βρώμικη, δυστυχώς, δική σας έξοδο από την εξουσία». Η κυβέρνηση θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα και κάποιοι δεν μπορούν αυτό να το χωνέψουν», σχολίασε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος. Σε υψηλούς τόνους και ο κ. α. Λοβέρδος: «Επειδή ο Πρωθυπουργός μίλησε για συμμορία διαφθοράς, θέλω να ξεκαθαρίσουμε τούτο: Σε μία μόνο συμμορία δικαιούται να αναφερθεί. Και είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Η δική του. Γιατί τον τίτλο του αρχισυμμορίτη τον έχει κερδίσει επάξια κι αδιαμφισβήτητα ο κ. Τσίπρας, αυτός ο αδύναμος πρωθυπουργός με τις απαίσιες μεθοδεύσεις του για ηθική δολοφονία των πολιτικών του αντιπάλων, που κυβερνάει σε έναν ειδεχθή εναγκαλισμό με τον ακροδεξιό του συνεταίρο», είπε.

Το βλέμμα στην άλλη «προανακριτική»

Οι ομιλίες των περισσοτέρων εκ των βουλευτών που έλαβαν το λόγο, χαρακτηρίστηκαν από αναφορές στην ήδη συσταθείσα Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία στηρίζεται στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δέκα πρώην κυβερνητικά στελέχη. «Εξελίσσεται στην ουσία σε μία καταστρατήγηση της ίδιας της απόφασης της Βουλής και σε μία εργαλειοποίηση του κακόφημου καταφύγιου της παραγραφής», είπε ο κ. Κ. Τασούλας (ΝΔ).

Η αποστροφή αυτή της ομιλίας Τασούλα, προκάλεσε λίγο αργότερα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Δ.Λάππα, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εν λόγω ειδικής Επιτροπής ουσιαστικά προανήγγειλε μια σύντομου βίου –όπως η αντιπολίτευση έχει προβλέψει- λειτουργία της Επιτροπής για τα πρώην κυβερνητικά στελέχη: «Εμείς θα διερευνήσουμε τα πάντα, όσα πρέπει να διερευνήσουμε και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας του σημερινού θέματος, έκανε λόγο για παραγραφή των καταγγελόμενων αδικημάτων, και μίλησε για «κίνηση αντιπερισπασμού» εκ μέρους της ΝΔ. «Η Προκαταρκτική Επιτροπή που ξεκίνησε πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος, με την κλήση των μαρτύρων, όλων των αναφερόμενων προσώπων και ενδελεχή έρευνα των αποδεικτικών στοιχείων. Εάν δεν το κάνετε, ο λαός θα καταλάβει ότι στήσατε μια βιομηχανία λάσπης, διαπόμπευσης των αντιπάλων σας και συγκάλυψης των δικών σας και ψάχνετε αμήχανα να κλείσετε όπως όπως τις εργασίες της Επιτροπής.

Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις», τόνισε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θ.Παπαθεοδώρου. «Εμείς ως κόμμα είχαμε δηλώσει και από την προηγούμενη φορά ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε τις οποιεσδήποτε διαδικασίες εκφυλισμού της λειτουργίας της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με τη στάση μας και την παρουσία μας ακριβώς τη συσκότιση των πραγματικών υπευθύνων και των πραγματικών ζητημάτων. Και φάνηκε ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιωνόμαστε ως κόμμα.

Ήδη με ευθύνη των Βουλευτών της Πλειοψηφίας η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή οδηγείται ακριβώς σε εκφυλιστικές διαδικασίες στη λογική του αν έχει αρμοδιότητα ή όχι στο να εξετάσει τα συγκεκριμένα σκάνδαλα», υπογράμμισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Και για τη σημερινή υπόθεση, όπως και για την προηγούμενη, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μάθουμε επιτέλους, γιατί οι τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια δεν μειώνονται» ανέφερε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων). «Για εσάς κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το ζήτημα είναι αν το «όλα στο φως» που λέγατε πριν από δεκαπέντε μέρες εξακολουθεί να ισχύει. Ισχύει, λοιπόν, το «όλα στο φως», ή μήπως όταν πρόκειται για δικούς σας ανθρώπους σας πιάνει μια φωτοφοβία;», σχολίασε εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Μαυρωτάς. Με αρνητικά σχόλια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις «χρωμάτισαν» τις τοποθετήσεις τους τα στελέψη της ΧΑ, ενώ κατά της ΝΔ στράφηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου