ΕΛΛΑΔΑ

Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στην ΕΜΑΚ

το-ευχαριστώ-τσαβούσογλου-στην-εμα-912974

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα δήλωσε ευγνωμοσύνη, χαιρέτισε τους άντρες της ΕΜΑΚ και τους ευχαρίστησε για τις προσπάθειές τους από την πρώτη στιγμή.

Οι άντρες της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Τουρκία, Ελβίρα Κρίθαρη, κατάφεραν πέντε διασώσεις ζωντανών ανθρώπων από τα συντρίμμια της Αντιόχειας και πολλές ανασύρσεις νεκρών.

Το χρονικό της ολονύχτιας αναζήτησης της 24χρονης στην Αντιόχεια – Το μήνυμα και η κινητοποίηση της ΕΜΑΚ

Η ελληνική αποστολή, λίγα λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, δέχθηκε μια κλήση για να κινητοποιηθεί και πάλι και βρέθηκε για όλη τη νύχτα στα συντρίμμια μιας 6όροφης της οικοδομής, αναζητώντας ίχνη ζωής για μια 24χρονη βολεϊμπολίστρια, ύστερα και από την έκκληση των συγγενών της να συνεχίσουν οι Έλληνες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και διασώστες του ΕΚΑΒ τις έρευνές τους προκειμένου να την εντοπίσουν ζωντανή.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη, η πληροφορία που είχε έρθει νωρίτερα στο Συντονιστικό Ευρωπαϊκό Κέντρο ήταν ότι η συγκεκριμένη κοπέλα είχε στείλει ένα μήνυμα στο οποίο έγραφε «Είμαι ζωντανή και είμαι ανάμεσα στις σκάλες». Η εγκυρότητα αυτού του μηνύματος δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί, ωστόσο υπήρξε κινητοποίηση.

Οι Τούρκοι διασώστες που ξεκίνησαν την προσπάθεια υποστήριξαν ότι άκουσαν στα γεώφωνα κάποια αντίδραση που τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν τις έρευνες. Παρόμοιο θόρυβο άκουσαν και ισχνότερο και οι Έλληνες διασώστες για αυτό και έμειναν ως τις 7 η ώρα το πρωί της Κυριακής (12/20 να αναζητούν ίχνη ζωής για την 24χρονη.

Μάλιστα έφτασαν σε σημείο να κάνουν τομή σε όλη την οικοδομή που κατέρρευσε και στους έξι ορόφους προκειμένου να βρουν ίχνη της με τη βοήθεια του σκύλου αλλά και μηχανημάτων.

Φόβοι για έξαρση μολύνσεων

Την ίδια ώρα στην Αντιόχεια το ενδιαφέρον στρέφεται στο υγειονομικό κομμάτι και στο τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, καθώς ήδη στην πόλη η οσμή του θανάτου αρχίζει να γίνεται και πιο έντονη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως έρχονται γενικότερα στη νοτιοανατολική Τουρκία μια μεγάλη παρτίδα εμβολίων για τέτανο και λύσσα.

Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί όταν αυξηθεί η θερμοκρασία και δεν θα έχουν μεταφερθεί όλα αυτά τα συντρίμμια και οι αρχές, δεν θα έχουν πάρει από εκεί τις σορούς που είναι θαμμένες σε τόνους μπάζων από τις εκατοντάδες οικοδομές που κατέρρευσαν στην πόλη.

Πηγή: ΕΡΤ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου