ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων τύπου Κασιδιάρη από τις εκλογές

ξεκινά-στη-βουλή-η-συζήτηση-για-τον-απο-910982

Οι θέσεις των κομμάτων – Σε τι συμφωνούν και σε τι έχουν ενστάσεις

Στην τελική φάση της διακομματικής διαβούλευσης για την επίτευξη ευρύτατης στήριξης μπαίνει η κυβερνητική τροπολογία που στοχεύει να θέσει θεσμικό ανάχωμα στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη συζήτησή της στο κοινοβούλιο.

Η ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές ενώ θέτει ως βασικό κριτήριο αποκλεισμού ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία την «πραγματική ηγεσία» όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί – ακόμα και πρωτόδικα – για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αναφορά σε ιδεολογίες ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός όχι μόνο του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και πιθανών γενόσημων μορφωμάτων που θα στήσουν «αχυράνθρωποί» του.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το παράθυρο αλλαγών με βάση τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας παρά το γεγονός ότι για την ψήφιση της τροπολογίας αρκούν 151 θετικές ψήφοι.

Η ψηφοφορία άλλωστε που θα γίνει το βράδυ της Τρίτης αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία της παρούσας Βουλής να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας της Δημοκρατίας και του κοινοβουλίου.

«Ναι» μεν αλλά και στο τέλος «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως επιθυμεί τον αποκλεισμό των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών και νεοναζί από την Βουλή και τον δημόσιο βίο, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό επιτυγχάνεται με την δική της τροπολογία ενώ σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται αρνητική να στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση.

Πηγές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβερνητική τροπολογία είναι αντισυνταγματική και επικίνδυνη καθώς όπως λένε η διάμετρός της ενδέχεται να αποκλείσει μελλοντικά και άλλα κόμματα. Για τον λόγο αυτό ζητούν να προστεθεί η ναζιστική – φασιστική ιδεολογία στους λόγους αποκλεισμού.

Δηλώνουν ωστόσο ότι θα προσέλθουν στο διάλογο με διάθεση συμφωνίας και υπενθυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο Μέγαρο είπε πως θα μπορούσε να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις όπως για παράδειγμα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Βέβαια, ο κ. Αλιβιζάτος, σε άρθρο που δημοσίευσε η Καθημερινή την περασμένη Παρασκευή σημειώνει μεταξύ άλλων πως η κυβερνητική ρύθμιση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση «σε σχέση με τα προσχέδια της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ», διότι για τον αποκλεισμό ενός κόμματος «δεν χρησιμοποιούνται πλέον ιδεολογικοί χαρακτηρισμοί, όπως αρχικά είχε προταθεί, αλλά το λιγότερο αυθαίρετο κριτήριο της «πραγματικής ηγεσίας»».

Παράλληλα, προτείνει την διαγραφή της περίπτωσης γ’ για την «ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» καθώς θεωρεί ότι αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και ανατρέπει την θετική πορεία της συνολικής ρύθμισης.

«Όχι» από το ΚΚΕ

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα-, κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ”στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση» αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα στηρίξει καμία από τις προτεινόμενες τροπολογίες.

«Αντίστοιχα, επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα. Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις, όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων» αναφέρει σε άλλο σημείο ο Περισσός για καταλήγει λέγοντας πως «Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό, παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους».

ΜεΡΑ25: Η Δημοκρατία δεν ακρωτηριάζεται

«Η τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση δήθεν για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τις εκλογές, επιβεβαιώνει δυστυχώς τα όσα εξ αρχής επισημάναμε: δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις την δημοκρατία για να την διασώσεις δήθεν, από αυτούς που θέλουν να την ακρωτηριάσουν, γιατί αυτό είναι νίκη του Κασιδιάρη από τα δικά σου χέρια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 και προσθέτει σε άλλο σημείο:

Ως ΜέΡΑ25, δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφίσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.

Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης.

Δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού.»

Βελόπουλος: Aντισυνταγματική η ρύθμιση

Ο Κυριάκος Βελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκρινε αντισυνταγματική την κυβερνητική τροπολογία αν και όπως είπε «Τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν τη Δευτέρα. θα δούμε τα περί συνταγματικότητας της κυβερνητικής διάταξης και θα αποφασίσουμε συλλογικά. Άλλο να διαφωνώ με τους Ναζί και να θέλω να εξαφανιστούν από προσώπου γης και άλλο να στερώ το δικαίωμα από τον Ελληνικό λαό να επιλέξει».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου