ΕΛΛΑΔΑ

Στην ανακρίτρια για την απάτη ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis – Η δικογραφία που τον «καίει»

στην-ανακρίτρια-για-την-απάτη-ο-προστα-908037

Συνελήφθη για εξαπάτηση επιχειρηματιών ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης – «Με στοχοποιούν για τη Novartis» απαντά ο ίδιος

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου προκειμένου να απολογηθεί για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών πέρασε το πρωί του Σαββάτου ο «Μάξιμος Σαράφης» της Novartis κατά κόσμο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, ο οποίος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της μεγάλης απάτης που στήθηκε σε βάρος επιχειρηματιών με δήθεν άμεσες και εύκολες δανειοδοτήσεις τους από τραπεζικά ιδρύματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δήθεν δανειοδοτήσεις θα λάμβαναν χώρα (και) μέσω της ανύπαρκτης, κατά τη δικογραφία, εταιρείας «Ζahrat Commercial Brokers LLC» με έδρα το Αμπού Ντάμπι, την οποία ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης εμφανιζόταν να εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Εκτός από τον εν λόγω κατηγορούμενο απολογίες θα δώσουν σήμερα στην αρμόδια ανακρίτρια και δύο ακόμη πρόσωπα, τα οποία φέρονται επίσης να είχαν κομβικό ρόλο στην διερευνώμενη οικονομική απάτη. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους τρεις συλληφθέντες είναι πολλές και εφόσον στοιχειοθετηθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Κατά περίπτωση οι τρεις συλληφθέντες και τέσσερα ακόμη πρόσωπα που δεν έχουν εντοπιστεί, διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Δυο ημέρες, ωστόσο, πριν τη σημερινή απολογία του στην ανακρίτρια ο Φιλίστωρ Δεσταμασίδης με δήλωσή του μέσα από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και απέδωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση σε στοχοποίησή του «από το παρακράτος της ΝΔ» από την περίοδο ακόμη της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis. Χωρίς να αρνείται ότι είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» (σ.σ. εφόσον είναι το καθεστώς προστασίας του δεν έχει αρθεί) στη δήλωσή του ο κατηγορούμενος αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι «θα με γδάρουν» και «θα με κλείσουν φυλακή». «Ήγγικεν η ώρα!». Αφού οργάνωσαν όλους αυτούς του παρακρατικούς μηχανισμούς, καταλύοντας Νόμους, Θεσμούς και Σύνταγμα, επιστράτευσαν «κολλητούς», «παρατρεχάμενους» και «πρακτοράκια» για να με παγιδεύσουν σε μία δικαστική περιπέτεια, προκειμένου να … εξιλεωθούν στην κοινή γνώμη, απαξιώνοντας με, κλείνοντας με φυλακή. Χωρίς στοιχεία, χωρίς έγκυρες διασταυρώσεις εταιρειών και διαδικασιών, παρά μόνο με εικασίες, ανακάλυψαν έγκλημα, δράστη και θύματα. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί υπέδειξαν τηλεφωνικά (!) στους συναλλασσόμενους πελάτες μου ότι είναι δήθεν θύματα απάτης! Κάποιοι «τσίμπησαν», κάποιοι όχι. Με λίγα λόγια, η σύλληψη μου είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι ο δρόμος για τη δικαίωση μου είναι μακρύς και δύσβατος. Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου. Και ερωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη: Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Μαραβελάκη ;;; Και αν ναι, τι σχέση έχει μαζί του και ποιος ο ρόλος του στην ποινική μου παγίδευση; Εγώ ξέρω – και έχω και άλλα τέτοια ερωτήματα για περισσότερα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας -, και θα μιλήσω στη Δικαιοσύνη. Αρκεί να μην με αυτοκτονήσουν …!».

Η δικογραφία: «Αν σκάσει ότι είναι μούφα τη γ@@@@@@@»

Η δικογραφία όμως που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση είναι «καταπέλτης» για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και κυρίως για τον Φιλίστωρα Δεσταμπασίδη. Περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες καταγεγραμμένες συνομιλίες με τα θύματά του στα οποία έταζε δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, αφού ο ίδιος θα ελάμβανε για τη… δανειοδότηση αμοιβή που θα αντιστοιχούσε στο 4 με 8% των εκατομμυρίων που θα τους εξασφάλιζε. Επιπλέον, οι ανυποψίαστοι επιχειρηματίες φέρονται να του έδιναν και προκαταβολές για τις δήθεν υπηρεσίες του οι οποίες άγγιζαν ακόμη και το ποσό των 100.000 ευρώ.

Κομβικής σημασίας στοιχείο θεωρείται επίσης και η ομολογία του ίδιου του κατηγορούμενου, ότι γνωρίζει πως η δραστηριότητα του είναι «μούφα» αλλά και τις συνέπειες που θα έχει ο ίδιος αν αυτή του η δραστηριότητα αποκαλυφθεί. Η ομολογία αυτή του κατηγορουμένου αποτυπώνεται σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με φιλικό του πρόσωπο, την οποία προσφωνεί ως «Λίτσα». Ο διάλογος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία έχει ως εξής:

Δεστεμπασίδης:… Ευτυχώς, ακόμη δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κανά δυο προκαταβολές…

-Ναι

– Δεστεμπασίδης: Για να έχω ρευστότητα γιατί αν σκάσει ότι είναι μούφα το Ντουμπάι τη γ@@@@@@@

-Όχι δεν το ξέρουν οι άλλοι

– Δεστεμπασίδης: Δεν το ξέρουν όχι, θα τους το πω…

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου να ξεκινήσει η δήθεν δανειοδότηση των επιχειρηματιών τους έλεγε πως αυτή θα λάμβανε χώρα με τη μορφή αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία θα έπρεπε να κοστολογηθούν σε ποσά άνω των 10 εκατ. ευρώ καθώς μόνο σε αυτά τα οικονομικά επίπεδα θα γίνονταν η συνεργασία με τη «Zahrat»! Και για να ξεκινήσει η διαδικασία δανειοδότησης οι δανειολήπτες έπρεπε να υποβληθούν και σε μια ακόμη μεγάλη δαπάνη. Να καταρτίσουν business plan στα αγγλικά πλήρως τεκμηριωμένα και κοστολογημένα, τα οποία στη συνέχεια ο κατηγορούμενος θα έστελνε στην «Zahrat» διαβιώνοντας τους πως με αυτό τον τρόπο η δανειοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου