ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα επιλέξετε προσωπικό γιατρό: Η διαδικασία βήμα – βήμα και πώς θα πληρώνεται

πώς-θα-επιλέξετε-προσωπικό-γιατρό-η-δι-898303

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, η διαδικασία για την επιλογή του λεγόμενου προσωπικού γιατρού από τους πολίτες.

Πρόκειται για το νέο σύστημα ιατρικών επισκέψεων και παραπομπών που φέρνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατά το χρονοδιάγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν όλες τις περαιτέρω λεπτομέρειες για τον τρόπο εγγραφής, αλλά παράλληλα τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για να εγγραφούν οι πολίτες σε προσωπικό γιατρό, τις αμοιβές των γιατρών και τις υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους προσωπικούς γιατρούς.

Το πλαίσιο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού είναι το εξής:

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης παραπεμπτικά για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αριστοτέλους, θα προηγηθούν οι ενήλικες και θα ακολουθήσουν τα παιδιά με την επιλογή του παιδιάτρου που τα παρακολουθεί. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

Σημειώνεται πως όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί

Με το παρόν σύστημα, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είχαν 200 επισκέψεις για τους πολίτες κάθε μήνα. Όμως οι επισκέψεις αυτές εξαντλούνταν αμέσως, ήδη από τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα.

Με το νέο σύστημα, οι γιατροί θα πληρώνονται κατά άτομο που θα έχουν εγγεγραμμένο στη λίστα τους (per capita) και άνα έτος.

Η παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους πολίτες, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων. Αυτό θα ξεκαθαριστεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται.

Εφόσον δηλαδή κάποιος υπερβεί αυτόν το αριθμό, τότε θα καλείται να καταβάλει αντίτιμο, το οποίο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση.

Η εγγραφή θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους.

Ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι προσωπικοί γιατροί να είναι και ιδιώτες ειδικοί γιατροί, πχ ένας καρδιοπαθής μπορεί να επιλέξει ως προσωπικό γιατρό τον καρδιολόγο του, ένας ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα τον πνευμονολόγο του κ.ο.κ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όταν πρόκειται για ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, η πρόσβαση θα είναι δωρεάν.

Ποια κίνητρα θα δοθούν για την εγγραφή

Στο νομοσχέδιο για την καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού αναφέρεται πως θα υπάρξουν κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

Επίσης, καθιερώνεται σύστημα συνεπειών (“αντικινήτρων”) για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό ιατρό και τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.

Η αντιστοίχηση σε προσωπικό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική, εντούτοις όσοι προχωρήσουν σε εγγραφή αναμένεται, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, να πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για τη συνταγοφράφηση φαρμάκων και θα έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό των ραντεβού.

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα του οικογενειακού γιατρού είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ (θα ήταν υποχρεωτικός), ωστόσο η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πολύ χαμηλή. Η υιοθέτηση κινήτρων για όσους έχουν προσωπικό γιατρό, αλλά και τα οικονομικά κίνητρα που θα μπουν στο σύστημα θεωρείται πως θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Τι θα κάνει

Ο προσωπικός γιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, των τοπικών δικτύων, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

– διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα νοσοκομεία Αναφοράς.
– υποστήριξη και καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.
– εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
– κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.
– δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.

ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

thetoc.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου