ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική προκλητικότητα και ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

τουρκική-προκλητικότητα-και-ελληνικ-894430

Του Αντώνη Πολίτη, Κοινωνικού Επιστήμονα – Οικονομολόγου, μέλους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

«Διερχόμαστε την πιο σημαντική καμπή της νεώτερης Ιστορίας του έθνους μας, καμπή που περιέχει κινδύνους μεγαλύτερους ακόμη από εκείνους που αντιμετωπίσαμε στη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Προσδίνουμε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στον ευρωπαϊκό χώρο ερμηνείες που μας επιτρέπουν να ξεπερνάμε υποκειμενικά μια κρίση που κάθε μέρα παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις στην αντικειμενική πραγματικότητα… Οι άμεσοι τουρκικοί στόχοι είναι: Συγκυριαρχία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, διχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και συνιδιοκτησία των πετρελαίων του Αιγαίου, αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου και διχοτόμηση της Κύπρου. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι των Τούρκων περιλαμβάνουν την κατάληψη των νήσων του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της δυτικής Θράκης…Ή η Τουρκία μπλοφάρει ή πράγματι είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τον ζωτικό της χώρο στο Αιγαίο και τη Δυτική Θράκη. Στη δεύτερη περίπτωση ο πόλεμος είναι αναπότρεπτος. Στη πρώτη μπορεί να αποτραπεί μονάχα αν η Τουρκία γνωρίζει πως δε θα επιτρέψουμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας…

Για την Ελλάδα υπάρχουν επομένως δύο δρόμοι: Ή συναλλαγή και παραχωρήσεις ή η απόφαση να υπεραμυνθούμε του εθνικού μας χώρου-όποιο κι αν είναι το κόστος. Είναι αδιανόητο ότι ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει το δρόμο που οδηγεί στην εθνική μειοδοσία… Πρέπει να γίνει σε όλους κρυστάλλινα σαφές πως η πορεία προς την κοινωνική απελευθέρωση περνάει από τη λεωφόρο της εθνικής ανεξαρτησίας».

Τα παραπάνω εκφράστηκαν από τον αείμνηστο ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 1976. Περιλαμβάνονται σε έκδοση του αρμόδιου Γραφείου του Κινήματος με θέμα «Η απειλή στο Αιγαίο», το οποίο κυκλοφόρησε πριν 45 χρόνια, το 1977.

Τα παρακάτω ωστόσο ειπώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες από τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη:

«Οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η απειλή πολέμου απέναντι στην Ελλάδα, η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το αναθεωρητικό δόγμα της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι απλώς διαφωνίες ή «ατυχήματα», όπως ατυχώς σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «αφοσιωμένο σύμμαχο» την Τουρκία, μία χώρα που λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας από τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, και είναι το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει λάβει καμία κύρωση κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτενμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και την εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία. Θα πρέπει όμως να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους ότι θα είναι και η τελευταία. Δεν μπορεί να λειτουργεί και σαν πρέσβης του Ερντογάν και ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ…

Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός και γενικότερα οι χώρες της περιφέρειας να αναλαμβάνουν το συνολικό κόστος περιφρούρησης των συνόρων, που εκτός από εθνικά είναι και ευρωπαϊκά… Αξίζει να αγωνιστούμε για να επιταχυνθεί η πολιτική ενοποίηση της Ένωσης… Η Ευρώπη, αν θέλει να επιβιώσει στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, θα πρέπει να γίνει σε έναν μεγάλο βαθμό αυτοδύναμη και να μην εξαρτάται η παραγωγική της βάση από την Κίνα, να είναι ενεργειακά εξαρτημένη από τη Ρωσία και αμυντικά από τις Η.Π.Α.».

Οι θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αλληλοσυμπληρώνονται αξιακά με αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου το 1976, παρά τη χρονική απόσταση που τις χωρίζει. Μισό αιώνα μετά το σκηνικό επαναλαμβάνεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις κοσμογονικές εναλλαγές που έχουν συντελεστεί από τότε. Για ακόμα μια φορά έχει ανοίξει ένας κύκλος έντονων προκλήσεων από τη Τουρκία. Σαφέστατα δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει πανικός και συνίσταται ψυχραιμία, ωστόσο καμιά κρατική οντότητα και κοινωνία δεν δύναται να προοδεύει όπως επιθυμεί, όταν από πάνω της «πέφτουν σκιές» για θερμά επεισόδια, υβριδικό πόλεμο και συρράξεις. Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για θεμέλια βελτίωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ακυρώθηκαν άμεσα στη πράξη από την απέναντι πλευρά και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμιά συνάφεια με την πραγματικότητα. Είναι αδύνατον βέβαια να ξεχαστούν και οι ατυχείς δηλώσεις του προηγούμενου πρωθυπουργού, που στα πλαίσια ενός ιδεοληπτικού παροξυσμού για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, ρίχνοντας με τη απερίσκεπτη προχειρότητά του νερό στον μύλο του τουρκικής προπαγάνδας. Χρειάζεται επαγρύπνηση και σταθερό όραμα στην εθνική στρατηγική.

Στη παρούσα φάση, ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία ενόψει των εκλογών του 2023, και προσπαθεί να εξωτερικεύσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τουρκικό λαό, στρέφοντας αλλού το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το ακροατήριό του. Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον ως θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, αποτελούν τα σύνορα της Ε.Ε. στα νοτιοανατολικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει στον εαυτό της να μην δεχτεί έναν ακόμα διεθνή ταραξία στη γειτονιά της, ενώ ήδη πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο Πούτιν. Πρέπει να επιβληθεί επιτέλους προς τη Τουρκία πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από σχετική πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία υπερψηφίστηκε.

Είναι σαφές, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα με το τεράστιο πρόβλημα στο δημογραφικό και με την τραυματισμένη παραγωγική της βάση, να σηκώνει συνεχώς μόνη της το οικονομικό βάρος των εξοπλισμών ενώ ταυτόχρονα νέες και νέοι συμπολίτες μας δεν έχουν οικονομικά κίνητρα να παραμείνουν στη πατρίδα και να φτιάξουν εδώ την οικογένειά τους. Δεν πρέπει να είναι αποδεκτό να ρημάζουν τα νησιά και τα χωριά μας από έλλειψη υποδομών, ενώ από την άλλη ξοδεύονται δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των διαθέσεων της γειτονικής χώρας. Εδώ ακριβώς απαιτείται η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή στρατηγική αποτροπής. Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει στη δημιουργία ευρωστρατού, κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων με συμπαραγωγές και σχετικές ρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην Ελλάδα σήμερα, βγαίνει σταδιακά στο προσκήνιο η τρίτη γενιά Ελλήνων που δεν έχει ζήσει, ευτυχώς, εμπειρίες πολεμικών γεγονότων και αυτό είναι το μέγα επίτευγμα της περιόδου της Μεταπολίτευσης αλλά και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρά τα προβλήματά της συνεχίζει να αποτελεί το ασφαλέστερο πλαίσιο για τον ελληνικό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι δεδομένο ότι πολλές από τις αλλαγές στη ζωή των Ελλήνων πολιτών αλλά και στην ευρύτερη προοπτική του Έθνους τα τελευταία 40 χρόνια έχουν τη διαχρονική σφραγίδα της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το κυριότερα όμως στοιχεία που στρατηγικά εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η εθνική ανεξαρτησία και η ισότιμη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη ως προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάκαμψης, πάντα με τη στήριξη και τις θυσίες του λαού. Αρκεί μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία ώστε να διαπιστωθεί επί ποιων κυβερνήσεων υπογράφηκε και υιοθετήθηκε από τη χώρα μας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, πότε υπογράφηκε η συμφωνία του Ελσίνκι με κομβικό αποτέλεσμα την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., πότε υπεγράφη ο Νόμος για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και πότε ξεκίνησε μια σειρά άλλων κινήσεων και στρατηγικών συνεργασιών που προωθήθηκαν βάση του Νόμου αυτού.

Προσδοκώντας το καλύτερο δυνατό για το μέλλον του λαού και της πατρίδας, είναι όπως πάντα, το Κίνημά μας, με μπροστάρη τον πρόεδρο, που σηκώνει ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας ως απαραίτητο στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης, για τη χώρα μας αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Προφανώς είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά οδηγός μας είναι η προσήλωση στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία μας, η ισχυρή για τη παράταξή μας αξία του ρεαλιστικού πατριωτισμού αλλά και η πάγια αρχή του κινήματός μας, ενάντια στις διχαστικές λογικές, για εθνική ομοψυχία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου