ΕΛΛΑΔΑ

Κάρτα Εργασίας: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου για εργαζόμενους και εργοδότες

κάρτα-εργασίας-τι-αλλάζει-από-την-1η-οκ-890719

Σε λίγες ημέρες θα επεκταθεί το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή κάρτα βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή στον τραπεζικό κλάδο και τα σουπερμάρκετ ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την ψηφιακή κάρτα τα εξής:

Α.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 του ίδιου μήνα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε4 (ετήσιο πίνακα προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα” Εργάνη”. Στον έντυπο αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταχωρίσουν όλα τα νόμιμα στοιχεία για τους εργαζομένους που απασχολούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης επισημαίνεται πως από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 θα γίνει η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας που εντάσσονται στη δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη”:

  • θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
  • αλλά και εντεύθεν από κάθε υποβολή πρόσληψης, δημιουργείται Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εξατομικευμένη για κάθε εργαζόμενο που έχει συμπεριληφθεί στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Τα πρόστιμα

Πάντως οι παραβάτες του μέτρου θα βρίσκονται αντιμέτωποι με “τσουχτερά” πρόστιμα. Η επιβολή προστίμων για τη μη ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα ξεκινήσει μετά την παρέλευση διμήνου από την ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής. Αναλυτικά:

  • Πρόστιμο 3.000 ευρώ θα επιβάλλεται για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας.
  • Το πρόστιμο προσαυξάνεται στα 4.000 ευρώ εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία.
  • Στα 10.500 ευρώ θα είναι το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Β.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι εργαζόμενοι όταν προσέρχονται στην εργασία τους αλλά και όταν θα αποχωρούν από αυτήν θα πρέπει να σκανάρουν την Κάρτα Εργασίας που απεικονίζεται στο κινητό τους με μορφή QR code.Η πληροφορία αυτή θα διαβιβάζεται αυτόματα.

Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp αλλά και μέσα από το myErgani web portal.

enikonomia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου