ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς φάρμακα οι ασθενείς το Σαββατοκύριακο

χωρίς-φάρμακα-οι-ασθενείς-το-σαββατοκ-886908

Σαββατοκύριακο χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση έκαναν πρακτικά ασθενείς και φαρμακοποιοί αφού το σύστημα «έπεσε» και τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν μπορούσαν να εκτελέσουν επείγουσες συνταγές, όμως ούτε και οι γιατροί στα νοσοκομεία μπορούσαν να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς που προσέρχονταν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Όπως τόνισε ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Ηλίας Γιαννόγλου στο in.gr, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «έπεσε» το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου και παρέμεινε ανενεργό καθόλη τη διάρκεια της Κυριακής 13 Νοεμβρίου.

Για το λόγο αυτό, ο ΦΣΑ έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Με την επιστολή, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου κ.κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και Ηλίας Γιαννόγλου, αντίστοιχα, δηλώνουν ότι θεωρούν «απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και έξι ώρες με τη διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή ουσιαστικά της λειτουργίας των εφημερευόντων φαρμακείων καθ’ ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν συνταγές, να καταχωρηθούν τα αποτελέσματα των rapid test κ.λ.π.» και ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού, «για την επανέναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ καθ΄ ότι η η ομαλή λειτουργία της έχει άμεση σχέση με την προστασία της υγείας των πολιτών».

Η ΗΔΙΚΑ

Στο μεταξύ η ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι κάποιο τεχνικό πρόβλημα ήταν η αιτία της κατάρρευσης του συστήματος, για να επανέλθει λίγες ώρες αργότερα και να δηλώσει ότι το σύστημα θα παραμείνει εκτός λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η ΗΔΙΚΑ παρέπεμψε σε χειρόγραφη συνταγογράφηση και εκτέλεση για επείγουσες περιπτώσεις και έδωσε οδηγίες στους φαρμακοποιούς για την εκτέλεση των συνταγών, σε ότι αφορά τον υπολογισμό της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, καθώς και των αποτελεσμάτων των rapid test.

Συγκεκριμένα η ΗΔΙΚΑ αναφέρει:

«Οι φαρμακοποιοί παρακαλούνται:
1) Για την εκτέλεση συνταγών σήμερα να υπολογίζουν το ποσό πληρωμής του ασθενή μέσω του λογισμικού που χρησιμοποιούν και να εκτελέσουν τη συνταγή ηλεκτρονικά όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος και
2) Για τα αποτελέσματα των rapid tests, να δίνουν σήμερα χειρόγραφη βεβαίωση και να καταχωρίσουν το αποτέλεσμα των rapid test στο Μητρώο Covid-19 όταν αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος».

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου