ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με την Εύα Καϊλή: Σύλληψη, κράτηση ή ανάκριση;

θρίλερ-με-την-εύα-καϊλή-σύλληψη-κράτησ-885238

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση των βελγικών αρχών «καθαρά χέρια» που ξεκίνησε την Παρασκευή, για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με χρηματισμούς του Κατάρ σε άτομα που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κεντρικό πρόσωπο την Εύα Καϊλή.

Η τύχη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή και μίας εκ των 14 αντιπροέδρων της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή, παραμένει ασαφής από χθες, οπότε και ανακοινώθηκε η προσαγωγή της για ανάκριση. Σχεδόν ταυτόχρονα, οι βελγικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε ότι συνελήφθη ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Ωστόσο, πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση όσον αφορά στο σκέλος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή. Πληροφορίες από τις βελγικές αρχές αναφέρουν ότι σήμερα το απόγευμα θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν πληροφορίες ότι περιμένουν ενημέρωση από την εισαγγελική αρχή των Βρυξελλών. Παρόμοια είναι και η αντίδραση των ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι περιμένουν τις ανακοινώσεις των δικαστικών αρχών.

Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι η ίδια έχει προσαχθεί και ανακρίνεται παρουσία δικηγόρου της. Αναφορές, έκαναν λόγο για εντοπισμό μεγάλου ποσού χρημάτων στο σπίτι που διατηρεί μαζί με τον σύντροφό τηςΑπό την άλλη, στενοί συνεργάτες της ευρωβουλευτή έως χθες το βράδυ, διέψευδαν την πληροφορία για προσαγωγή, λέγοντας ότι η ίδια βρίσκεται στο σπίτι της. Κάτι που έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η βελγική Le Soir μιλά για προσαγωγή της για ανάκριση. Το ίδιο μεταδίδουν και δύο ανταποκριτές της γαλλικής Le Monde στις Βρυξέλλες, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Αρκετά άτομα κρατήθηκαν για ανάκριση και πιθανόν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Μεταξύ αυτών, στην Εύα Καϊλή» επισημαίνουν.

Αντίθετα, η βελγική L’ Echo μιλά για σύλληψη της ευρωβουλευτή με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς είναι και ο μόνος τρόπος με τον οποίο επιτρέπεται η διαδικασία, δεδομένης της ιδιότητάς της. Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι βρέθηκαν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, ενώ και ο πατέρας της ανακρίνεται, αφού ενώ βρισκόταν σε κίνηση, βρέθηκε στην κατοχή του βαλίτσα με μετρητά. Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής το Γαλλικό Πρακτορείο, που υποστήριξε ότι συνελήφθη.

Η Εύα Καϊλή είχε επισκεφθεί το Κατάρ στις αρχές Νοεμβρίου. Αίσθηση είχε προκαλέσει ομιλία που πραγματοποίησε λίγο αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο» σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πλήθος δυσμενών αντιδράσεων.

Η έρευνα εστιάζει στις ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται το Μουντιάλ, που θεωρείται ότι επηρέασε οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη σύζυγο του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι

Με διεθνές ένταλμα, συνελήφθη η σύζυγος του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, που είναι εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση. Κατά την έρευνα που έγινε χθες στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Πηγή: protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου