ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Έφτασε στο σημείο ο λόχος χημικής άμυνας – Πότε αναμένεται το πρώτο πόρισμα

πτώση-αεροσκάφους-στην-καβάλα-έφτασε-869873

Στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ στην Καβάλα βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο λόχος χημικής άμυνας με τουλάχιστον 14 άτομα.

Ο λόχος χημικής άμυνας θα ελέγξει την λευκή ουσία που φέρεται να υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα εκτιμήσει την επικινδυνότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr μια πρώτη εκτίμηση για αυτή την ουσία αναμένεται να υπάρξει μέχρι το απόγευμα.

Στην περιοχή βρίσκονται, ακόμη, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, μεταβαίνουν άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Αντόνοφ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επί τόπου παραμένουν 30 πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Τι μετέφερε το Αντόνοφ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβία το Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνοι στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Επίσης όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

-φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Άγγελος Λαμπίδης

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου