ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη αντίδραση της Αθήνας μετά την απίστευτη τουρκική πρόκληση από τον Μπαχτσελί

έντονη-αντίδραση-της-αθήνας-μετά-την-α-863721

Η Αθήνα κάνει λόγο για ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στη χθεσινή δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό.

Η Αθήνα κάνει λόγο για ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα. Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Νέος «εμπρηστικός» χάρτης – Απλώνει την Τουρκία μέχρι την Κρήτη

Χθες για άλλη μια φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δυναμίτισε το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, καθώς φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας.

Τον χάρτη έκανε δώρο στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), η εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι». Θυμίζουμε ότι ο Μπαχτσελί είναι ουσιαστικά αρχηγός και αυτής της οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε την έδρα των «Γκρίζων Λύκων» και είχε συνάντηση με στελέχη τους.

«Ο Μπαχτσελί είναι αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί»

Εν τω μεταξύ, «αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί» χαρακτήρισε τον εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο διεθνολόγος και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

«Στην Τουρκία μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο και τέτοια περιστατικά είναι σίγουρο ότι θα έχουμε, ειδικά από τον Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ένα αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος. Σημείωσε δε ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος πολιτικός εκπροσωπεί τις πλέον ακραίες τάσεις την τουρκική κοινωνία και αυτό πουλάει στον λαό του. «Αυτοί που τον ψηφίζουν για αυτό τον ψηφίζουν. Για τις ακραίες θέσεις του», επισήμανε.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι ο νέος χάρτης του Μπαχτσελί προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τη «Γαλάζια Πατρίδα», βάζοντας μέσα ακόμα και την Κρήτη.

«Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει αυτούς τους χάρτες, που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, στο εξωτερικό, οι Τούρκοι ενοχλούνται και διαμαρτύρονται. Αν ενοχλούνται με τον δικό τους χάρτη, τότε γιατί τον δείχνουν;», πρόσθεσε ο κ. Συρίγος.

Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: το διεθνές δίκαιο, την ισχυρή άμυνα και τις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου