ΕΛΛΑΔΑ

Μαύρο στο Mega από το ΕΣΡ: Δεν έλαβε θεματική άδεια

μαύρο-στο-mega-από-το-εσρ-δεν-έλαβε-θεματικ-85708

Τερματίζει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς αναγνωρίζει ότι ο σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και δεν μπορεί να θεωρηθεί θεματικός.

Η απόφαση ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ του κλεισίματος και 3 κατά.

Να σημειωθεί πως έξω από το ΕΣΡ βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι του Mega.

Υπενθυμίζεται ότι το MEGA δεν προσήλθε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού οι μέτοχοί του δεν κατέθεσαν αίτηση στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ πριν από οκτώ ημέρες (5 Μαρτίου 2018) το ΕΣΡ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποφανθεί σήμερα για το εάν πρέπει να πέσει “μαύρο” στο κανάλι. Tαυτόχρονα, είχε δώσει παράταση ολίγων ημερών, καθώς ο εκ των μετόχων Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε να προτείνει την μετατροπή του MEGA σε θεματικό κανάλι. Το EΣΡ ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις και αναλυτικό υπόμνημα, ώστε να κρίνει εάν είναι εφικτή αυτή η λύση.

Τελικά, σήμερα τα μέλη του συμβουλιου έκριναν ότι δεν παρουσιάστηκε πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο και προχώρησε σε μία απόφαση που σηματοδοτεί “τέλος εποχής” για το πρώτο κανάλι που μπήκε στα σπίτια των Ελλήνων, όταν άνοιξε ο δρόμος της ιδιωτικής τηλεόρασης πριν από 28 χρόνια.

Η απόφαση του ΕΣΡ οδηγεί θεωρητικά σε πτώχευση την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., ενώ η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους 420 εργαζόμενους του MEGA, αφού χάνουν οριστικά την εργασία τους και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης.

Κοινή ανακοίνωση από τις Ενώσεις των εργαζομένων: “Όχι” στο μαύρο

Σε κοινή παρέμβασή τους με ανακοίνωση που συνυπογράφουν ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΤΙΤΑ τονίζουν ότι οι μέτοχοι του MEGA πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και να αποτρέψουν το μαύρο. Ταυτόχρονα, καλούν την Κυβέρνηση, τα κόμματα και τις τράπεζες να διασφαλίσουν την εξόφληση των εργαζομένων:

“Η αρνητική απόφαση του ΕΣΡ στο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» για αλλαγή της φυσιογνωμίας του, ρίχνει «μαύρο» στο πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας και οδηγεί σε εξόντωση τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους. Ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει σε λειτουργία το «MEGA» είναι, εδώ και τώρα οι μέτοχοι, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο Νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργή και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει «λουκέτο» στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Όπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και στη Δημοκρατία.

Ήρθε η ώρα επιτέλους, να αποδείξουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν ήταν προσχηματικές.

Στο χέρι των μετόχων είναι να μην ταυτιστούν στην κοινή γνώμη ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αντεργατικής συμπεριφοράς προς εργαζόμενους που όχι απλώς στήριξαν τη λειτουργία του με την απλήρωτη εργασία τους – επί περίπου δύο χρόνια – αλλά και που ελέω αυτής αποπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Οι Ενώσεις των εργαζομένων τελούμε σε επαγρύπνηση και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που έστω και τώρα θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Τράπεζες να βρουν τρόπο να αποδοθεί άμεσα στους εργαζόμενους μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στις Τράπεζες από την απλήρωτη εργασία τους.”

Ταυτόχρονα, η ΕΣΗΕΑ καλεί όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και την ΕΡΤ σε στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «μαύρο» στο ΜEGA, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, αύριο, Τετάρτη από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 16:00 το απόγευμα.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου