ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Τα τρία πρόσωπα «κλειδιά» για την υπόθεση – Ερωτήματα για τα «αόρατα» παιδιά

κιβωτός-του-κόσμου-τα-τρία-πρόσωπα-κλ-855794

Σε τρία πρόσωπα εστιάζει η έρευνα των αρχών για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου

Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της υπόθεσης για την Κιβωτό του Κόσμου θα συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις και την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 12 πρόσωπα, ενώ οι εισαγγελείς εστιάζουν στα τρία παιδιά, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες πως έχουν πέσει θύματα ασελγών πράξεων. Και οι δύο εισαγγελείς καταβάλουν προσπάθειες ώστε να καταθέσουν τα παιδιά αυτά ενώπιον των αρμόδιων αρχών.

Την ίδια στιγμή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε έξι μονάδες προστασίας παιδιών στην Αττική μετά την αποκάλυψη όσων συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου. Στο πλαίσιο των ελέγχων θα ληφθούν καταθέσεις από εργαζόμενους και παιδιά, θα πραγματοποιηθεί έρευνα για το εάν υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης και θα ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.

Τα «αόρατα» παιδιά

Τα ίχνη των «αοράτων» παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που καθημερινά βρίσκονται μπροστά από μπαράζ αποκαλύψεων που αφορούν στην λειτουργία της οργάνωσης.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής» και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο μητρώο ανήλικων της οργάνωσης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από τους την πρώην διοίκηση της Κιβωτού.

Στην αναφορά καταγράφεται να απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Κιβωτός αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο βιολογικά αδέρφια τόσο ως προς τη σύνταξη των Ατομικών Σχέδιων Οικογενειακής Αποκατάστασης τους όσο και προς τον χώρο διαβίωσης τους.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, είχαμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της δομής και την εμπιστοσύνη όλων μας προς αυτή. Γιατί η απόλυτη πρώτη προτεραιότητα είναι τα παιδιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η καθυστερημένη έρευνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, η κατάσταση που επικρατούσε στις Δομές της Κιβωτού δεν φαίνεται πως ήταν άγνωστη τις Αρχές.

Από τον περασμένο Αύγουστο η υπόθεση είχε φτάσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανήλικων της ΕΛΑΣ η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα δεν προχώρησε τις διαδικασίες, μια ολιγωρία που όπως τονίζεται έπεσε στις πλάτες των παιδιών της Κιβωτού.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου