ΕΛΛΑΔΑ

Όρθρος: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο μεταδοτικό στέλεχος κοροναϊού

όρθρος-έφτασε-στην-ελλάδα-το-νέο-μεταδ-852657

Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κοροναϊού, ανεπίσημα γνωστό ως Όρθρος, βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, αναφέρει ο οργανισμός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη γεωγραφική κατανομή τους.

Λιγότερο διαδεδομένο φαίνεται πως είναι προς το παρόν το στέλεχος XBB.1.5 «Kraken», καθώς μέχρι σήμερα έχει ανιχνευθεί μόνο σε 7 δείγματα στην Αττική και την Αχαΐα.

Η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον παραμένει ωστόσο η BA.5, αν και το συγγενικό στέλεχος ΒQ.1.1 παρουσιάζει ανοδική τάση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Τι γνωρίζουμε για τον «Όρθρο»

Το στέλεχος CH.1.1. βαφτίστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», το όνομα ενός δικέφαλου σκύλου της ελληνικής μυθολογίας, αδελφού του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας, βρίσκεται όμως υπό παρακολούθηση από τη βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές στην Όμικρον.

Η γεωγραφική εξάπλωση του CH.1.1. To μέγεθος των κύκλων εκφράζει τον αριθμό κρουσμάτων (ECDC)

Σύμφωνα με την UKSHA, ο Όρθρος είναι ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθούν το στέλεχος BQ.1 που επικρατεί σήμερα στη Βρετανία.

Aπό την πρώτη του εμφάνιση το Νοέμβριο ο Όρθρος έφτασε να αντιστοιχεί στο 23,1% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου.

Γενετικά δεδομένα υποδεικνύουν ωστόσο ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας το CH.1.1 προκαλεί έως και το 100% των κρουσμάτων, αναφέρει ο Independent επικαλούμενος μοντέλα του Ινστιτούτου «Σάνκγερ».

Παρά το γεγονός ότι ο «Όρθρος» και η Kraken ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικά στελέχη, τα νέα κρούσματα Covid-19 στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 28,5% στα 28.000 την εβδομάδα που τέλειωσε στις 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ECDC, κρούσματα CH.1.1 έχουν καταγραφεί επίσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία.

Έχει επίσης ανιχνευτεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Βαγγέλης Πρατικάκης
in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου