ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο

θρίλερ-στη-σύνοδο-κορυφής-η-ελλάδα-αρν-846006

Μπλόκο στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ βάζει η Ελλάδα, καθώς δεν περιέχει αναφορά στην Τουρκία.

Η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες. «Δεν γίνεται αποδεκτό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη το προσχέδιο» έλεγε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή, προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών.

Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.

Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύνοδος Κορυφής: «Καρότο και μαστίγιο» στο προσχέδιο για την Τουρκία

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico, το οποίο ερμηνεύει τις λέξεις ως απειλητικές κυρώσεις.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου