ΕΛΛΑΔΑ

Έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

έφθασε-στη-θεσσαλονίκη-ο-πατριάρχης-μ-842497

Έφτασε λίγο πριν από τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.

Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και θα προσκυνήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Κύριλλου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι δύο υφυπουργοί έκαναν δηλώσεις.

«Με ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πολιτεία υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Μοσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο» είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με τις δράσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας – Ρωσίας, «οι οποίες δυναμώνουν περισσότερο τους παραδοσιακά καλούς δεσμούς που έχουμε με τη Ρωσία».

«Οι δύο λαοί μας έχουν την ορθόδοξη πίστη, μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και ως εκ τούτου καλωσορίσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον Πατριάρχη στην Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη η οποία έχει ιδιαίτερη ιστορία» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι ο Πατριάρχης ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με την ίδια εκτίμηση για τις καλές σχέσεις και την προοπτική ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός του απηύθυνε ότι όλοι αναμένουν με ελπίδα το μήνυμα που θα εκπέμψει η πανορθοδόξος Αγία και Μεγάλη Συνόδος στην Κρήτη και οι προκαθημένοι των ορθοδόξων εκκλησιών, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επισημαίνοντας τον ρόλο τού Πατριάρχη, ως παράγοντα σταθερότητας της Ορθοδοξίας.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της «καπήλευσής του» από τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι πατριάρχης «φάνηκε να το γνωρίζει».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου