ΕΛΛΑΔΑ

Στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

στο-πεντάγωνο-ο-αμερικανός-πρέσβης-τζ-840510

Το κατώφλι του Πενταγώνου πέρασε νωρίτερα το απόγευμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV η επίσκεψη του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο έρχεται στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα το ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εδώ και ώρες 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κινείται με χαμηλή ταχύτητα και συγκεκριμένα με πέντε κόμβους. Η συγκεκριμένη ταχύτητα που έχει αναπτύξει το τουρκικό σκάφος αποτελεί ένδειξη ότι πραγματοποιεί έρευνες.

Στα έξι μίλια η «κόκκινη γραμμή»

Στο μεταξύ η ελληνική «κόκκινη γραμμή» μπαίνει στα έξι ναυτικά μίλια. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να κινηθούν, εάν το Oruc Reis δεν διαβεί αυτή τη γραμμή. Σε περίπτωση που προσεγγίσει τα έξι ναυτικά μίλια τότε θα υπάρξει κινητοποίηση προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη κίνηση. Την ίδια ώρα μαζί με το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών μπαίνει «ταφόπλακα» στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης καθώς ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης δεν λειτούργησε ποτέ. Ήδη βρισκόμαστε στο τρίτο 24ωρο που το Oruc Reis που πλέει στα νότια του Καστελόριζου. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ανάμεσα στα επιτελεία των δύο χωρών.

Επιπλέον ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ και υπεύθυνος για τις γεωπολιτικές υποθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε στην Αθήνα και είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι πολύ στενός συνεργάτης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «η ανησυχία στην Ουάσιγκτον είναι έντονη. Μάλιστα εδώ και αρκετές μέρες οι Αμερικανοί ασκούν μυστική διπλωματία στο παρασκήνιο και στέλνουν στην Άγκυρα τα εξής δύο μηνύματα. Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και των εχθρών των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φοβάται αυτό το ενδεχόμενο και εργάζεται σκληρά για να μην πραγματοποιηθεί μία σύρραξη».

«Ακόμη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν επικοινώνησε με τον Ιμπραχίμ Καλίν. Το αμερικανικό μήνυμα είναι ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Όμως αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο», συνέχισε. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV, στην Ουάσινγκτον, «το σημαντικό είναι ότι η επίσημη Αμερική δεν κρατάει στο συγκεκριμένο θέμα και τα δύο σκοινιά». «Ο κ. Ο’ Μπράιεν απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την προμελετημένη πρόκληση και να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα», υπογράμμισε ακόμη ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τον διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες και ζητούν από την Τουρκία να αποφύγει τις ενέργειες που θα αυξήσουν τη δυσπιστία», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV «ο Ερντογάν δεν δίνει σημασία στις συμβουλές και στις συστάσεις. Πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με εκείνες των ηγετών του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Αυτό το γεγονός ανησυχεί την αμερικανική διπλωματία», κατέληξε.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου