ΕΛΛΑΔΑ

ΝΔ: Παρουσίασε το σχέδιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

νδ-παρουσίασε-το-σχέδιο-για-το-προσφυγ-838431

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό–μεταναστευτικό παρουσίασε ο αρμόδιος τομεάρχης Βασίλης Κικίλιας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που γίνεται στην Σάμο.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου:

  • Είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.
  • Μεταφορά σε επίσημες δομές: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
  • Αξιοποίηση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ως δομές φιλοξενίας για την αποφυγή δημιουργίας «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς χώρους φιλοξενίας,
  • Ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας.
  • Δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά όσων παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.
  • Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια.
  • Άμεση δημιουργία αξιόπιστου μητρώου ΜΚΟ σε κεντρικό επίπεδο ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.

Για τον έλεγχο των συνόρων, η ΝΔ σημειώνει ότι η μείωση των ροών οφείλεται στην προσδοκία της Τουρκίας να πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας μετά τη συμφωνία του Μαρτίου και όχι σε συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Για αυτό το κόμμα προτείνει τη λήψη μέτρων, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014.

Όσον αφορά ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτείνει:

  • Σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αποδημίας των παρανόμων οικονομικών μεταναστών.
  • Υιοθέτηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια

Επιπλέον, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.

Τέλος, η ΝΔ υπογραμμίζει την ανάγκη να αναδεικνύεται με την κάθε ευκαιρία ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου