ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown στην Καστοριά -Σε κρίσιμη κατάσταση Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες (Επίπεδο 3)

lockdown-στην-καστοριά-σε-κρίσιμη-κατάσταση-835828

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αφορούν κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε έκτακτες ανακοινώσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Βάσει αυτών, στο “κόκκινο” επίπεδο, δηλαδή το υψηλότερο του υγειονομικού χάρτη, μπήκε η Καστοριά.

Την ίδια στιγμή, στο “πορτοκαλί” ανέβηκαν η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Τα μέτρα που ισχύουν στο “πορτοκαλί” επίπεδο 3

Εστίαση:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια):

Τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και κλειστά 00:00-05:00.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας:

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό

Για τις συναθροίσεις:

Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας

Έως εννέα άτομα με μάσκες

Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρων

Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών

Για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων:

Μάσκα στο προσωπικό

Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα:

Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους και ένας συνοδός ανά ασθενή.

Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%. Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Πανεπιστήμια:

Μάσκα, έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλεκπαίδευση.

Χώροι λατρείας:

Ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.

Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία:

1,5 μέτρο απόσταση σε αρχαιολογικούς χώρους και υπαίθρια μουσεία.

Μάσκα για όλους σε αρχαιολογικούς χώρους και υπαίθρια μουσεία.

Δύο μέτρα απόσταση και ένα άτομο ανά 20 τ.μ. για κλειστά μουσεία.

Απαγόρευση ομαδικών ξεναγήσεων σε κλειστά μουσεία.

Yποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε κλειστά μουσεία.

Συναυλιακοί χώροι, θέατρα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) και σινεμά:

30% πληρότητα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και λειτουργία μέχρι 31/10/2020 για ανοιχτούς χώρους.

30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων για κλειστούς χώρους.

Μεταφορές:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ, 50% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ, 50% σε πλοία, μέχρι 2 επιβάτες σε taxi και περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα.

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ):

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ.) και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια και διευρυμένο ωράριο.

Λαϊκές αγορές:

50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό και τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Τα μέτρα στο επίπεδο 4

Στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο”
Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Κινηματογραφικές προβολές
Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
Μουσικές σκηνές
Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
Παιδότοποι
Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
Γυμναστήρια
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
Λιανεμπόριο
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
Συνέδρια / Εκθέσεις
Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τα Ιωάννινα παρέμειναν στο “πορτοκαλί” για τρεις ακόμα ημέρες, όταν και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Οι παραπάνω αλλαγές αρχίζουν να ισχύουν από την Παρασκευή.

Οι περιοχές που θα αλλάξουν επίπεδο επικινδυνότητας θα έχουν νέους περιορισμούς στην εστίαση, στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στον αριθμό των ατόμων σε δημόσιους χώρους, όπως επίσης η χρήση της μάσκας θα είναι πλέον υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Kαστοριά – Χαρδαλιάς: Επιθετική η έξαρση του ιού – Κρίσιμη η κατάσταση

Έχουμε επιθετική έξαρση του κορονοϊού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου” τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Σε ερώτηση για το εάν η Καστοριά θα εισέλθει στην υγειονομική κατάσταση 4, όπως έγινε αντίστοιχα με την Κοζάνη, τόνισε “ότι δεν θέλει ο ίδιος να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη“, ωστόσο επισήμανε ότι “ανεξάρτητα εάν θα περάσει στην κατάσταση 4, τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά καθώς η έξαρση του ιού πρέπει να σταματήσει“.

Ανέφερε ότι “η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη“, αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι “τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με “κλάστερς” που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης“. Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

“Πορτοκαλί” συναγερμός από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού είναι πολύ άσχημα”, είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΪ, μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη.

“Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση, θα χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολα να τα διαχειριστεί η οικονομία”, τόνισε ο περιφερειάρχης και προσέθεσε ότι “θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη.”

Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που έχει πέσει στα 30-39 έτη, επεσήμανε ότι “κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο επίπεδο 3, το πορτοκαλί επίπεδο. Θα πρέπει να τεθούν νέα μέτρα, όπως τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων νωρίτερα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους.”

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου