ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη

τσίπρας-χρειαζόμαστε-νέο-κοινωνικό-σ-827756

Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσφυγική κρίση, αλλά και στην ανάγκη για μια «καλύτερη Ευρώπη».

«Οι δημοκράτες πολίτες δεν ξεχνάμε τη μεγάλη στήριξη που παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην αγωνιζόμενη Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.

«Οι προστατευτικές διατάξεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη υποδεικνύουν το δρόμο για τη βιώσιμη κοινή πορεία λαών και κρατών. Η χώρα μας, μετά από απαράδεκτες καθυστερήσεις, κύρωσε τον μεν Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 είκοσι τρία χρόνια αργότερα, τον δε Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996, είκοσι χρόνια αργότερα. Και αυτό, με πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης στερείται ενός μηχανισμού επιβολής. Οι πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης οδηγούν κάποιες φορές σε παραβίαση του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη…»

«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη. Οσο οι κυρίαρες δυνάμεις επιμένουν να διαβάζουν τους κανόνες και ότι το πρόβλημα, τόσο αυτό θα διογκώνεται» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«H αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προϋποθέτει ορατά και δεσμευτικά βήματα για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμη τροχιά».

«Η αποτυχία του νεοφιλελεύερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει αποδειχθεί. Με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να δράσουμε συλλογικά, χωρίς εμμονικούς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες, επαναβεβαιώνοντας τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».

«Οι πολιτικές της ξενοφοβίας αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της Ευρώπης» τόνισε.

Οσον αφορά στην προσφυγική κρίση ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Την τελευταία περίοδο η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2015, οι Αρχές μας πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις,πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά,ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες».

«Θα υποβάλλουμε πρόταση στην Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου, να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της Ε.Ε.» ανέφερε.

«Μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα για το έργο του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ζητώντας μια δίκαιη λύση που θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό.

«Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα απαιτεί τομές που δεν διστάσαμε να πραγματοποιήσουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αλλάξαμε το νόμο περί ιθαγένειας, μεριμνώντας για τις διαδικασίες χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Έχουμε ήδη προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές, μειώνοντας, με πρόσφατο νόμο, τον υπερπληθυσμό».

» Προγραμματίζουμε διασύνδεση των σωφρονιστικών καταστημάτων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανάπτυξη θεραπευτικών δομών απεξάρτησης.

» Καθιερώσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό εποπτείας των πολιτικών για τους Ρομά και προχωράμε άμεσα στην ίδρυση Ειδικής Γραμματείας».

» Προχωράμε -κατά την επόμενη περίοδο– στην κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου και Έλληνες βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική συνέλευση.

Στη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «η προσφορά της Ελλάδας στην κρίση του προσφυγικού βρίσκει αναγνώριση», όπως ο ίδιος σημειώνει σε άλλη ανάρτησή του στο Τwitter

Επίσης, θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της Εσθονίας από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου