ΕΛΛΑΔΑ

Διχασμένη η Εκκλησία, πολιτικές «φουρτούνες» στην κυβέρνηση

διχασμένη-η-εκκλησία-πολιτικές-φουρ-827579

Το αποτέλεσμα της Συνόδου της Ιεραρχίας έφερε σε δεινή θέση τον Αρχιεπίσκοπο που υπέστη μια οδυνηρή ήττα, προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου που ετοιμάζεται να προχωρήσει μονομερώς στην έξοδο των κληρικών από το δημόσιο και πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση η οποία αναμένεται να πάρει διαστάσεις τα επόμενα 24ωρα.

Το βέβαιο είναι πως η Εκκλησία βγήκε βαριά τραυματισμένη με τον Αρχιεπίσκοπο να τάσσεται ανοικτά υπέρ του πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά οι ΑΝΕΛ προς το παρών δείχνουν να στηρίζουν την απόφαση της Ιεραρχίας που ζητά την παραμονή των κληρικών στο δημόσιο.

Με νόμο η διαγραφή των ιερέων από το δημόσιο

Το Μαξίμου που όπως τους είχε διαβεβαιώσει ο Αρχιεπίσκοπος και οι στενοί του συνεργάτες περίμενε να περάσει το κοινό ανακοινωθέν, ξαφνιάστηκε από την σχεδόν ομόθυμη αντίδραση των Μητροπολιτών που έδειξαν ότι ο κ. Ιερώνυμος ίσως είναι ο μοναδικός προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας ο οποίος δεν ελέγχει την Ιεραρχία.

Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη φέρεται αποφασισμένη το επόμενο χρονικό διάστημα να φέρει νόμο στη βουλή σύμφωνα με τον οποίο θα εξαιρούνται οι κληρικοί από την ενιαία αρχή πληρωμών στην οποία εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Μαξίμου δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο η Εκκλησία που είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) πιθανότατα θα μετατραπεί σε ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) προκειμένου η κυβέρνηση χωρίς χρονοτριβές να προχωρήσει άμεσα στην διαγραφή τους από το δημόσιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάση θυσία για προεκλογικούς κυρίως νόμους να προχωρήσει σε 10χιλιάδες επιπλέον προσλήψεις κάτι που έσπευσε να εξαγγείλει τόσο ο ίδιος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας.

Το μοντέλο του Σκοπιανού στην ψηφοφορία

Στην περίπτωση που διαφωνήσουν οι ΑΝΕΛ που φαντάζει μέχρι στιγμής το πιο πιθανό σενάριο, τότε θα ακολουθηθεί η στρατηγική των «προθύμων» όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να συμβεί και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη το «Ποτάμι» έχει εκφραστεί εν μέρη θετικά ενώ και η Ένωση Κεντρώων δεν δείχνει να διαφωνεί. Όλα δείχνουν πως εύκολα ή δύσκολα το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για να αλλάξουν μισθολογικό καθεστώς οι ιερείς. Ωστόσο οι αντιπαραθέσεις που θα υπάρξουν αναμένεται να θυμίσουν έντονα την περίοδο των ταυτοτήτων μόνο που αυτή φορά ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι απέναντι στους περίπου 10 χιλιάδες κληρικούς.

Καθοριστικός ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Οι Μητροπολίτες από την στιγμή που είδαν την πρωτοφανή στάση του Αρχιεπισκόπου, προσβλέπουν πλέον στην αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος δεν έκρυψε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε ενώ στην συνέχεια εξέφρασε τον προβληματισμό του στον υπουργό Παιδείας που τον επισκέφθηκε στο φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος που βρίσκεται στην Μολδαβία έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ελλαδική Εκκλησία και θεωρείται πολύ πιθανό τα επόμενα 24ωρα να τοποθετηθεί για την απόφαση της Ιεραρχίας. Άλλωστε διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ανήκουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη και πνευματικά οι λεγόμενες «νέες χώρες» οι οποίες είναι οι 36 μητροπόλεις που μετέχουν στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ο κ. Ιερώνυμος το τελευταίο διάστημα και με σύμμαχο τον Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο απέναντι στον κ. Βαρθολομαίο. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη όταν είχε επισκεφθεί την χώρα μας στις αρχές Οκτωβρίου και για το γεγονός αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του «TheToc» είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός ο οποίος και δεν αντέδρασε.

Η μοναξιά του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος προσήλθε στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Ελλαδικής Εκκλησίας με την πεποίθηση ότι θα περάσει η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε ότι έπεσε έξω.

Ο εκνευρισμός που τον κατέλαβε από την συνεχή αμφισβήτηση των Μητροπολιτών τον έκανε να συγκρουστεί μετωπικά μαζί τους και να χάσει οριστικά τον έλεγχο της Ιεραρχίας. Μάλιστα μητροπολίτης έλεγε χαρακτηριστικά στο TheToc αποχωρώντας από την Μονή Πετράκη «ευτυχώς που δεν έβαλε το ζήτημα στην ψηφοφορία και έσωσε τα προσχήματα καθώς δεν θα έφτανε τις δέκα θετικές ψήφους».

Με τον κ. Ιερώνυμο συμφώνησαν μόλις 8 Ιεράρχες από τους 78 που ήταν παρόντες στην Ιεραρχία δείχνοντας το εναντίον του κλίμα που επικρατούσε στην συνεδρίαση. Ο Αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε στο τέλος να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί την ήττα του αποδεχόμενος το ομόφωνο ανακοινωθέν της συνόδου.

ΙΣΚΕ: Σε αγωνιστική επαγρύπνηση

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ιεραρχίας, ο Ιερός Σύνδεσμός Κληρικών Ελλάδος σε ανακοίνωση του σημειώνει : «Ως Ιερείς έχουμε μάθει να συγχωρούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά εξαίρεση στις αρχές μας. Παραδίδουμε όμως όλους αυτούς στην κρίση και τη χλεύη της ελληνικής κοινής γνώμης. Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε συνεργασία με τους Αρχιερείς μας, περιμένοντας τις επόμενες πολιτικές και εκκλησιαστικές πρωτοβουλίες.»

[THETOC.GR]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου