ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος είναι ο 27χρονος ύποπτος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Τρίπολη

ποιος-είναι-ο-27χρονος-ύποπτος-τζιχαντι-826859

Διωκόμενος από το καθεστώς του προέδρου του Τατζικιστάν Ιμομάλι Ραχμόνοφ ή Ραχμόν, όπως το άλλαξε, δήλωσε ο 27χρονος που συνελήφθη την Τετάρτη στην Τρίπολη Αρκαδίας, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ερυθρά αγγελία για συμμετοχή στον ISIS. Ισχυρίζεται ότι η σύζυγός του είναι αδερφή του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν και ότι εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Ύποπτος σε πολλές χώρες

Το διεθνές ένταλμα έχει πράγματι εκδοθεί από το Τατζικιστάν, βάσει του οποίου ο 27χρονος, θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο 27χρονος, δεν βρίσκεται σε λίστες υπόπτων ελληνικών και διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας για συμμετοχή στον ISIS.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ερυθράς αγγελίας, ο 27χρονος φέρεται το 2016 να πήγε μέσω Τουρκίας στη Συρία όπου εντάχθηκε, εκπαιδεύτηκε και συμμετείχε για λογαριασμό του Iσλαμικού Κράτους σε πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ.

Ο νεαρός εντοπίστηκε σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στην Τρίπολη, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε “ερυθρά αγγελία” κάτι που προκάλεσε τα αστυνομικά αντανακλαστικά μετά τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία. Μετά την ανησυχητική διαπίστωση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση.

Οικογενειακώς στην Ελλάδα

Ο 27χρονος μαζί με την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους φαίνεται να έχει έρθει στην Ελλάδα το 2017 μέσω Τουρκίας. Είχε φθάσει στη Λέσβο, καταγράφηκε στη Μόρια και διέμεινε και στο ΚΥΤ. Πολιτογραφήθηκε πρόσφυγας, του δόθηκε πολιτικό άσυλο και από εκεί και έπειτα κατευθύνθηκε στην Τρίπολη όπου διέμενε με την οικογένειά του σε διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί από μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο 27χρονος μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ναυπλίου, όπου θα κρατηθεί με σκοπό την διοικητική του απέλαση.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Τατζικιστάν, Ιμομάλι Ραχμόν, εκλέγεται από το 1992, κάτι που έγινε και πρόσφατα με… 90,1% των ψήφων, ωστόσο στην εκλογική διαδικασία δεν υπήρξε κανείς υποψήφιος που να εκφράζει την αντιπολίτευση, καθώς είχαν όλοι αποκλειστεί από τη διαδικασία. Οι τέσσερις “αντίπαλοί” έλαβαν λιγότερο από 10% των ψήφων, ενώ ο μοναδικός σχηματισμός που θεωρείται αντιπολιτευτικός, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, απείχε από την ψηφοφορία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου