ΕΛΛΑΔΑ

Εδιωξαν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. με την… πέμπτη προσπάθεια

εδιωξαν-αξιωματικό-της-ελ-ασ-με-την-π-82352

Χαρακτηριστική του παρασκηνίου των κρίσεων η απομάκρυνση Δ. Σμυρλή μετά τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, δουλεμπόρων και διαφθοράς στην Αστυνομία

Εντονο παρασκήνιο κρύβουν οι κρίσεις του Αστυνομικού Σώματος, όπως άλλωστε και οι εφετινές, όπου αξίζει ιδιαίτερη μνεία μια ιστορία ενός ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που είχε ασχοληθεί με σκάνδαλα πολιτικών και με υποθέσεις διαφθοράς αλλά απομακρύνθηκε ύστερα από πέντε… προσπάθειες. Πρόκειται για μια περίπτωση στην οποία συγκλίνουν οι παθογένειες, το «παιχνίδι σκοπιμοτήτων», οι μάχες συμφερόντων αλλά και οι προσωπικές συγκρούσεις εντός της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω αξιωματικός τέθηκε εκτός Σώματος λίγες μόλις ώρες μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος που τον δικαίωνε για τις προηγούμενες διώξεις του και τον επανέφερε στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για τον ταξίαρχο κ. Δημήτρη Σμυρλή, ο οποίος είχε πολυετή παρουσία και σημαντικές επιτυχίες σε υπηρεσίες όπως η Δίωξη Ναρκωτικών, το Οργανωμένο Εγκλημα και άλλα τμήματα. Είχε ερευνήσει τις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου, Σμπώκου, Energa και άλλα σκάνδαλα προχωρώντας και σε συλλήψεις γνωστών πολιτικών. Είχε ερευνήσει επίσης τις ύποπτες σχέσεις ανώτερων στελεχών από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ με κυκλώματα δουλεμπόρων και είχε εξαρθρώσει σύνθετα συστήματα διακίνησης ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων, μεταφοράς μεταναστών κ.ά.

Το μπρελόκ

Ενα μπρελόκ ήταν η αφορμή για να βρεθεί ο κ. Σμυρλής αντιμέτωπος με την «εχθρότητα» στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Πριν από περίπου 20 χρόνια σε δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας για μια έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών που σχετιζόταν με την κατάσχεση σημαντικής ποσότητας ηρωίνης υπήρξε αναφορά ότι ένας ανώτερος αξιωματικός «παρακράτησε» ένα όπλο-μπρελόκ που είχε βρεθεί στον χώρο ελέγχου. Για να το πάρει, κατά το δημοσίευμα, αλλοιώθηκαν τα σχετικά έγγραφα κατάσχεσης από τον χώρο όπου είχαν βρεθεί οι ναρκωτικές ουσίες. Τότε ο ανώτερος αξιωματικός φέρεται να είχε θεωρήσει υπεύθυνο για τη «διαρροή» – άγνωστο αν ανταποκρινόταν πλήρως στην αλήθεια – τον κ. Σμυρλή. Του απέδιδε παράλληλα ότι «δεν ακολουθούσε τις εντολές του».

Αμέσως μετά άρχισαν δυσμενείς, όπως αναφέρεται, μεταθέσεις του εν λόγω αστυνομικού, έχοντας παράλληλα σημαντικές επιτυχίες. Πριν από περίπου επτά χρόνια ο κ. Σμυρλής μετατέθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας. Εκείνη την περίοδο είχαν γίνει παρεμβάσεις στον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου είτε να τον αποπέμψει από το Σώμα είτε να τον μεταθέσει στην Τροχαία. Η απόπειρα μετάθεσης του κ. Σμυρλή είχε προκαλέσει σωρεία διαμαρτυριών στην περιοχή καθώς τοπικοί παράγοντες τον θεωρούσαν «απολύτως επιτυχημένο» σε θέματα ασφαλείας και αστυνόμευσης.

Τελικώς παρέμεινε στην ΕΛ.ΑΣ. και λίγους μήνες μετά αναβαθμίστηκε. Τοποθετήθηκε προϊστάμενος στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, προχώρησε στην εξάρθρωση των πολυεθνικών κυκλωμάτων δουλεμπόρων με τις επιχειρήσεις «Καραβάνι» (1 και 2), ασχολήθηκε με τις ύποπτες σχέσεις αξιωματικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με δουλεμπόρους, ενώ οργάνωσε τις επιχειρήσεις σύλληψης πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Εντελώς αιφνιδιαστικά, όπως αναφέρεται, καθώς οι έρευνες ήταν σε πλήρη εξέλιξη, απομακρύνθηκε από τη θέση του τον Οκτώβριο του 2013 και «αδρανοποιήθηκε» με επίκληση «τη διαφύλαξη της επιχείρησης κατά της Χρυσής Αυγής». Και αυτό παρότι ο κ. Σμυρλής προΐστατο σε μια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. η οποία δεν είχε σχέση με την τότε διερεύνηση της δράσης του ακροδεξιού μορφώματος. Τότε είχαν απομακρυνθεί και άλλοι αξιωματικοί, όπως αστυνομικοί του Κλάδου Ασφαλείας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΚΑΜ, ένας αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος του Τμήματος Οπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής και άλλα στελέχη. Πολλοί μάλιστα οδηγήθηκαν σε παραίτηση για λόγους ευθιξίας.

Ως σήμερα δεν έχει δοθεί ουσιαστική εξήγηση γιατί τότε είχε γίνει η προσπάθεια να εκδιωχθούν οι εν λόγω αστυνομικοί αλλά και χωρίς να γίνει καμία περαιτέρω έρευνα. Τότε είχε αναφερθεί ότι συνετέλεσαν άλλοι λόγοι και τα σχετικά με «διασφάλιση της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή» ήταν χωρίς κανένα αντίκρισμα και προσχηματικά. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνέδεαν την απομάκρυνση του κ. Σμυρλή με τη δυσφορία που εξέφραζαν τότε προϊστάμενοί του ότι «δεν τους ενημέρωνε για τις συλλήψεις πολιτικών προσώπων για υποθέσεις διαφθοράς, για τις οποίες είχε συνεννόηση μόνο με την Εισαγγελία Αθηνών».

Σύλληψη με καταγγελίες δουλεμπόρου

Λίγους μήνες αργότερα και ενώ ο κ. Σμυρλής φερόταν να είχε «εν μέρει» αποκατασταθεί απομακρύνθηκε εκ νέου αλλά και συνελήφθη ύστερα από νέες – περίεργες, όπως χαρακτηρίστηκαν – μεθοδεύσεις εντός της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή τη φορά είχαν επικαλεστεί καταγγελίες ενός διακινητή παράτυπων μεταναστών.

Τον Ιούλιο του 2014 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός κυκλώματος με τη συμμετοχή έξι ατόμων, οι περισσότεροι πρώην ναυτικοί, λιμενικοί κ.ά., που φέρεται να προχωρούσε σε διακίνηση παράνομων μεταναστών. Η έρευνα βασίστηκε σε αλλεπάλληλες καταθέσεις που έδωσε ένας 54χρονος κρατούμενος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο οποίος είχε συλληφθεί προ διετίας για άλλη σοβαρή υπόθεση μεταφοράς παράνομων μεταναστών την οποία είχε εξιχνιάσει ο κ. Σμυρλής.

Ο εν λόγω λοιπόν κρατούμενος είχε υποστηρίξει στους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ότι «το φθινόπωρο του 2012 ο κ. Σμυρλής είχε ζητήσει 11.000 ευρώ από κάποιον γνωστό μου προκειμένου να τον διευκολύνει στον εντοπισμό ενός ατόμου που είχε προχωρήσει σε μία από τις γνωστές νιγηριανές απάτες ύψους 50.000 ευρώ». Πρόκειται για το γνωστό κόλπο υφαρπαγής χρημάτων από ανυποψίαστα θύματα προκειμένου τάχα να βρεθεί απορρυπαντικό για να καθαρισθούν χρήματα νιγηριανών επιχειρηματιών που έχουν γεμίσει… χρώματα.

Ο ίδιος μάρτυρας είχε επικαλεσθεί ότι παρών στην εν λόγω συναλλαγή «χρηματισμού» του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν και ένας ιδιωτικός αστυνομικός. Οταν πληροφορήθηκε τότε το κατηγορητήριο ο κ. Σμυρλής, είχε μιλήσει για τελείως αστήρικτη υπόθεση και υπήρξαν καταγγελίες για νέο «παιχνίδι σκοπιμοτήτων» σε βάρος του. Τελικά εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για τον αξιωματικό, στο οποίο επισημαίνεται ότι «ουδέποτε αυτός ασχολήθηκε με αυτή την υπόθεση της νιγηριανής απάτης, ουδέποτε δωροδοκήθηκε και ο υποτιθέμενος μάρτυρας του χρηματισμού του ήταν ανύπαρκτο πρόσωπο», όπως και άλλα στοιχεία που όριζαν την ψευδή κατηγορία σε βάρος του.

Και ενώ αποκαταστάθηκε πλήρως από την ποινική και τη διοικητική έρευνα και αναμενόταν η επιστροφή του στην ΕΛ.ΑΣ. συνέβη νέα εξέλιξη. Λίγες ώρες μετά την αναγγελία της επιστροφής του στο Σώμα εξεδόθη ανακοίνωση ότι «κόπηκε» στις έκτακτες κρίσεις. Χωρίς και πάλι ουσιαστική εξήγηση…

HeliosPlus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου