ΕΛΛΑΔΑ

Καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο Γαβρόγλου

καταργεί-την-αξιολόγηση-των-εκπαιδευ-822911

Την κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα 152 η κατάργηση του οποίου προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις «Δομές της Εκπαίδευσης» που συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του «επείγοντος». Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι «τελειώνω με κάτι που έρχεται και επανέρχεται. Ότι καταργούμε την αξιολόγηση.

Η απάντηση είναι ‘οπωσδήποτε, ναι καταργούμε την αξιολόγηση’. Καταργούμε το Π.Δ.152 που –αν θέλετε- ήταν ένα μελανό σημείο στη δημοκρατική πορεία της χώρας μετά το 1975. Ήταν ένα άλλοθι για απολύσεις. Αξιολόγηση η οποία ταυτίζεται με διαδικασίες απόλυσης είναι κάτι υπονομευτικό της δημοκρατίας. Και, ναι, το περίφημο Π.Δ. 152 το καταργούμε και το καταργούμε αμετάκλητα.»

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με την αρμόδια τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως να ζητά εξηγήσεις: «Πείτε μου σε ποιο άρθρο προβλέπεται στο 152 του ΄13 συγκεκριμένο και δεσμευτικό ποσοστό απολύσεων. Διότι να τα πούμε και αυτά, ο νόμος του ΄14 όχι το Π.Δ. του ΄13 ο οποίος προέβλεπε ποσοστά κλίμακα βαθμολόγησης των υπαλλήλων, ρητά εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής τους εκπαιδευτικούς. Λίγη σοβαρότητα, κύριε Υπουργέ.»

«O πραγματικός σας στόχος πίσω από αυτό το νομοθέτημα δεν είναι άλλος από την άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης με περγαμηνές, όχι αξιοσύνης, αλλά κομματικής αφοσίωσης και πειθαρχίας», είπε η Ν. Κεραμέως απευθυνόμενη στον Κ. Καβρόγλου.

Ο υπουργός δέχτηκε και σωρεία επικρίσεων για τη διαδικασία με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ειδικότερα, απαντώντας στις επικρίσεις ων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία συζητείται το σχέδιο νόμου στη Βουλή, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε:

«Το νομοσχέδιο συζητιέται εδώ και οκτώ μήνες. Έχει παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση από την ιστοσελίδα του υπουργείου. Στη συνέχεια έχει παρουσιαστεί, έχει ανέβει σε διαβούλευση με τις τυπικές διαδικασίες και όταν κατατέθηκε στην ΚΕΝΕ, επίσης δημοσιοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο. Άρα είναι ένα νομοσχέδιο που συζητιέται εδώ και πολύ καιρό. Μάλιστα σε κάθε φάση έχουμε συγκεκριμένα σχόλια που ενσωματώθηκαν στη συνέχεια. Το δεύτερο είναι ότι ορισμένα κόμματα ενημερώθηκαν μετά από δικό τους αίτημα. Ζήτησαν να ενημερωθούν και τους ενημερώσαμε αναλυτικά.

Το τρίτο είναι ότι δε θέλουμε το συγκεκριμένο να πάει στα θερινά τμήματα, γιατί φέτος θα υπάρξουν θερινά τμήματα. Ο τέταρτος λόγος είναι ότι πρέπει η αρχή της σχολικής χρονιάς να μας βρει όσο γίνεται πιο προετοιμασμένους με αυτά που προτείνονται. Επειδή, δε, την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει το πολυνομοσχέδιο, αν δεν το συζητούσαμε με τη διαδικασία του επείγοντος θα υπήρχε μια καθυστέρηση που πρώτον δεν θα ήταν σωστό να υπάρχει και δεύτερον έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους πολλαπλούς τρόπους που είπα μέχρι τώρα».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου