ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή – καταπέλτης της Κομισιόν για τις τηλεοπτικές άδειες

επιστολή-καταπέλτης-της-κομισιόν-γι-822237
Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει η Κομισιόν για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Συγκεκριμένα, επιστολή – εγκληση στην ελληνική κυβέρνηση για τους νομικούς χειρισμούς των υπουργών Ν.Παπά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το συντομότερο δυνατόν εξηγήσεις διότι:

-Επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα
-Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea
-Επιχειρείται η συγκέντρωση εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών, αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Επίσης στην ίδια επιστολή – που δημοσιεύει η «Καθημερινή» – η Kομισιόν καλεί την κυβέρνηση, σε αυστηρό ύφος, να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η κυβέρνηση θέλει υπουργό – καναλάρχη

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την επιστολή της Κομισιόν για το νέο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο στη χώρα τονίζει πως υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση. «Είναι προφανές τόσο από την έκταση όσο και από την ένταση της επιστολής, ότι υπάρχει μείζον θέμα για την κυβέρνηση… Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση – όπως κάνει και με τον εκλογικό νόμο – βάζει πρώτα το κομματικό συμφέρον» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στον Σκάι. «Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι θέλει υπουργό-καναλάρχη που να ρυθμίζει τα πάντα», σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αλλάξει ρότα και να ακολουθήσει τον δρόμο της Ευρώπης. Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι αντίθετος με τους νόμους και το Σύνταγμά μας και το κοινοτικό δίκαιο».

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου