ΕΛΛΑΔΑ

Μαμιδάκης: Ποιος ήταν ο 84χρονος επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε

μαμιδάκης-ποιος-ήταν-ο-84χρονος-επιχειρ-821935

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, που έδωσε τέλος στη ζωή του, γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη.

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι’ αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν ο πρόεδρος των εταιριών του Ομίλου Αφων Μαμιδάκη. Ο Ομιλος αυτό περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με ποικίλες δραστηριότητες, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Η μεγαλύτερη από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Mamidoil Jetoil ΑΕ που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 με σκοπό την αποθήκευση και διανομή πετρελαιοειδών προϊόντων. Σήμερα Mamidoil Jetoil είναι ανάμεσα στις 4-5 μεγαλύτερες του κλάδου στην Ελλάδα με ποσοστό αγοράς 8% περίπου ετησίως.

Τα ξενοδοχεία M – hotels

Η εμπλοκή της οικογένειας με τα ξενοδοχεία αρχίζει το 1996, όταν αποκτά το Coral στον Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια το Ermis, δύο από τις παλαιότερες αλλά πλήρως ανακαινισμένες μονάδες που λειτουργούν όλον τον χρόνο.

Στη συνέχεια έρχονται και τα άλλα: τα Miramare Wonderland στη Ρόδο και Arina Sand στην Κρήτη και η αλυσίδα Aquis Hotels & Resort. Σε συνεργασία με ένα ισχυρό εταίρο από το εξωτερικό, την Iberostar, αποκτούν και τον έλεγχό των «Mirabello Hotel» και «Mirabello Village». Οι πληροφορίες λένε ότι οι αδελφές Τζίνα και Μαριλένα Μαμιδάκη που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία, προχώρησαν στη μίσθωση των Miramare Wonderland, Arina Sand και Aquis Hotels & Resorts.

Το σφράγισμα στην Εκάλη

Σημαντικό χτύπημα για την οικογένεια, αποτελεί το σφράγισμα (με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας) του πολυτελέστατου «Life Gallery» στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της Mamidakis Hotels το 2002. Η ριζική ανακατασκευή του ξενοδοχείου, είχε κοστίσει 14 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από την πολυτέλεια, είχε διακοσμηθεί με έργα τέχνης- περίφημη ήταν η αίθουσα με τα γλυπτά και τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων.

Πολιτισμός και γαστρονομία

Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Η επένδυση ήταν ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι. Ταυτοχρόνως το «Αθηναΐς Catering», ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας, είχε αναλάβει την προμήθεια φαγητών των αποστολών της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και πολλές εκδηλώσεις του Δημόσιου τομέα.

Μια άγνωστη δραστηριότητα της οικογένειας είναι η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, την Κρήτη, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη», που δίνει και το όνομα στα προϊόντα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου