ΕΛΛΑΔΑ

Καβγάς Σκουρλέτη-Μανιάτη στη συζήτηση του σ/ν για τους υδρογονάνθρακες

καβγάς-σκουρλέτη-μανιάτη-στη-συζήτησ-819104

Με μεγάλη πλειοψηφία -καθώς είχε τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής- υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά το πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό, ενώ έδωσε έμφαση ότι πλέον η ΔΕΗ θα έχει τους δικούς της πόρους.

Το συναινετικό κλίμα, πάντως, στην Επιτροπή «χάλασε» η κόντρα Σκουρλέτη με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε, με αφορμή το σχόλιο του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι ο κ. Μανιάτης ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, μιλάει πάντα, «δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει η προ Μανιάτη και η μετά Μανιάτη εποχή».

«Είναι σαν να λέμε πριν την μεταπολίτευση και μετά την μεταπολίτευση εποχή» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίθεσή του στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Μανιάτης για τους δημόσιους επιθεωρητές περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι ιδιώτες.

«Αυτά τα λέει και η τρόικα. Μας λέτε να αντικαταστήσουμε τον ελεγκτικό ρόλο του Δημοσίου. Να βάλουμε πιστοποιημένους ιδιώτες και να συρρικνωθεί ο ρόλος του Δημοσίου. Δεν έχουμε αντίληψη κρατισμού αλλά θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος να παίζει ανεξάρτητα τον ελεγκτικό του ρόλο. Εσείς εκφράζετε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό» επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

«Προτίθεστε να αναιρέσετε το ταμείο Νέας Γενιάς, το μόνο που κάνετε είναι να πετσοκόβετε μισθούς συντάξεις, να επιβάλλετε ΕΝΦΙΑ, να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ και δεν ντρέπεστε που γελοιοποιείστε; Είστε ένας υβριστής» αντέδρασε ο κ. Μανιάτης.

«Λέτε ύβρεις, είστε ψεύτης και υβριστής, ντροπή σας» του αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες δημιούργησαν το Ταμείο Αλληλεγγύης παίρνοντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Το χειρότερο δεν είναι η ιδεοληψία σας, αλλά ότι δεν βλέπετε πέρα από τη μύτη σας. Αν ο υπουργός δεν εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης ότι ο ορυκτός πλούτος δεν αποτελεί προίκα και πηγή εσόδων, να παραιτηθεί τώρα. Διαφορετικά συντάσσεται με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που θέλει όλα να ξεπουληθούν. Αυτά είναι παλαιοκομουνιστική, κουβανέζικη, βορεοκορεάτικη αντίληψη» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης.

Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εύης Καρακώστα η οποία ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου