ΕΛΛΑΔΑ

Telegraph: Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία

telegraph-ανησυχία-στο-νατο-για-τη-σχέση-της-ελ-818657

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να πετύχει αμυντικό σύμφωνο με τη Μόσχα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά τις προσπάθειες για ενιαίο μέτωπο απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph, στο οποίο σημειώνεται και ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον Πάνο Καμμένο, εξαιτίας των δηλώσεών του. Αφορμή για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, όπου το κύριο θέμα είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά από την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θέλουν να δείξουν ότι το δημοψήφισμα δεν σηματοδοτεί διασπάσεις στην Ευρώπη, τις οποίες θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το Κρεμλίνο, σημειώνει η Telegraph. Παράλληλα, είναι η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν για την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Συμμαχίας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ σχετίζονται με την ανακοίνωση που έκανε ο Πάνος Καμμένος τον προηγούμενο μήνα, αποκαλύπτοντας μία νέα συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή Καλάσνικοφ. Η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε ότι η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μην καταρρεύσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ομως, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία, η Μόσχα επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να πείσει τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς ηγέτες του ΝΑΤΟ μετά από μία σειρά δηλώσεων», συνεχίζει η Telegraph, υπενθυμίζοντας την πολυσυζητημένη δήλωση του Ελληνα υπουργού Αμυνας πέρυσι. «Απείλησε ότι θα εξαπολύσει ’’ένα κύμα εκατομμυρίων οικονομικών μεταναστών’’ και τζιχαντιστών στην Ευρώπη, αν η ΕΕ δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για λιτότητα και προσέβαλε βαθύτατα τη Γερμανία ισχυριζόμενος ότι ’’η Ευρώπη κυβερνάται από Γερμανούς νεο-Ναζί’’», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ομως, είναι οι αμυντικές σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, που ενισχύονται, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Telegraph. «Είναι σημαντικό οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία στη σύνοδο της Βαρσοβίας, αν θέλουν να αποτρέψουν περαιτέρω ενέργειες ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη», ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Ομως, το γεγονός ότι μία χώρα στρατηγικής σημασίας του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει τη δική της σχέση με τη Μόσχα θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα της Συμμαχίας να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Ακόμη, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος ήταν ο μοναδικός Δυτικός πολιτικός που έδωσε το παρών στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Ασφάλειας της Μόσχας, τον περασμένο Απρίλιο, όπου ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ «υπήρξαν μία καταστροφή τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου