ΕΛΛΑΔΑ

Πρόταση μομφής: Η ώρα των αρχηγών – 3η μέρα μάχης στη Βουλή

πρόταση-μομφής-η-ώρα-των-αρχηγών-3η-μέ-815808

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στο ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, εν μέσω αναταράξεων, αντιφάσεων και ρίσκων που φαίνεται να διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα, σχεδόν στο σύνολο του.

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό σχεδιασμό, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις ομιλίες των αρχηγών, όπου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα “ξίφη” τους σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αλλά και την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ το οποίο αποφάσισε την Παρασκευή να αποχωρήσει από τη συζήτηση και τη Χρυσή Αυγή, η οποία απεβλήθη μετά τις αθλιότητες του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και το κάλεσμά του για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε πάντως το στίγμα στο οποίο θα κινηθεί η σημερινή συζήτηση, με τους βουλευτές της κυβέρνησης να κατηγορούν την ΝΔ ότι με τη ακραία στάση της στο Σκοπιανό δίνει άλλοθι σε φασιστικές συμπεριφορές όπως αυτές της Χρυσής Αυγής και τη αξιωματική αντιπολίτευση να

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν φήμες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε αποχαρακτηρισμό περίπου 30 εγγράφων που σχετίζονται με διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων στο ονοματολογικό. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες φήμες, τα έγγραφα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συζήτηση από την κυβέρνηση, η οποία όπως είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να μιλήσει με «ονόματα και διευθύνσεις». Εάν επιβεβαιωθούν, τελικώς, τα παραπάνω, το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο».

Από τη μεριά της η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την πολιτική αντίφαση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι σε μια πρωτοφανή κίνηση αποφάσισαν, από τη μια, να στηρίξουν την κυβέρνηση ψηφίζοντας κατά της πρότασης μομφής και, από την άλλη, να δηλώσουν ότι δεν στηρίζουν τον υπουργό Εξωτερικών στην υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Την Παρασκευή, ο βουλευτής, μάλιστα, του κόμματος Δημήτρης Καμμένος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως ο Κοτζιάς δεν έχει την εξουσιοδότηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να μεταβεί στις Πρέσπες και να υπογράψει τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Την ίδια στιγμή, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην ψηφίσει κατά της πρότασης δυσπιστίας. «Έχω αποφασίσει, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Θα δείτε στη Βουλή, αν θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης μομφής» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην κυβέρνηση δείχνουν πάντως να μην ανησυχούν προς το παρόν για τη στάση των ΑΝΕΛ, καθώς ήδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει χαρακτηρίσει θετική την συμφωνία με την πΓΔΜ, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Καμμένο. Αντιθέτως, θα επιχειρήσει να εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, και ειδικότερα στον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να ενεργοποιήσει αυτό που εκτιμά ως αόρατο ρήγμα με την καραμανλική πτέρυγα, και να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι άγεται και φέρεται από την ατζέντα του πρώην πρωθυπουργού.

Τη στιγμή που θα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή, είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας, που θα κορυφωθούν με κινητοποίηση το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη Βουλή. «Οι πολίτες με το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα θα εκφράσουν μαζικά την αγωνία τους για ένα ζήτημα μείζονος εθνικού συμφέροντος. Είναι προφανές ότι χιλιάδες μέλη της παράταξής μας θα είναι εκεί. Την ίδια ώρα, η ΝΔ θα δίνει τη μάχη της στη Βουλή, για να φύγει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος και για να μην υπογραφεί μια εθνικά επιζήμια συμφωνία» ανέφεραν πηγές της ΝΔ, σε μια αλλαγή στρατηγικής που οδηγεί, ουσιαστικά, σε ανοιχτή στήριξη των συλλαλητηρίων.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία με την πΓΔΜ προκάλεσε αναταράξεις και στο ΚΙΝΑΛ, καθώς Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης έχουν αντίθετες απόψεις αναφορικά με το εάν πρέπει να υποστηριχθεί η προτεινόμενη λύση. Το Ποτάμι αποφάσισε τελικώς να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής της ΝΔ, άφησε, όμως, με διαρροές σοβαρές αιχμές προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ μιλώντας για «παρωχημένο μονοκρατικό μοντέλο». Υπέρ της συμφωνίας, αλλά με άμεση προκήρυξη εκλογών μετά, και υπέρ της πρότασης μομφής τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ μετά τη χθεσινή απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου