ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση συγγενών για τον χαμό 25χρονου από αστυνομικά πυρά στον Βύρωνα

αποζημίωση-συγγενών-για-τον-χαμό-25χρον-815566

Αποζημίωση από το δημόσιο επιδικάστηκε στους συγγενείς ενός 25χρονου υδραυλικού που έχασε τη ζωή του από διασταυρούμενα πυρά της αστυνομίας στο Βύρωνα Αττικής το 2010.

Το Διοικητικό Εφετείο επιδίκασε ποσό 410 χιλιάαδων ευρώ στους συγγενείς του καθώς έκανε δεκτά όλα τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από τους συνηγόρους του.

Ο άτυχος 25χρονος Νικόλα Τόντι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη αλβανικής καταγωγής δραπέτη από τις φυλακές της Λάρισας.

Ο 25χρονος κατά την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης ήταν συνοδηγός σε αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από την αποθήκη υδραυλικών στον Βύρωνα για να φορτώσει υλικά. Ενώ τακτοποιούσε τα εργαλεία, σταμάτησε το αυτοκίνητο του δραπέτη ο οποίος ήταν μαζί με έναν συνεργό του. Σταμάτησε εκεί, καθώς ομάδα των 22 αστυνομικών κινούμενη με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές μεγάλου κυβισμού τους είχαν εγκλωβίσει στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Ο καταζητούμενος και ο συνεργός του βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζή σε διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Μάλιστα, οι κακοποιοί έριξαν και 3 χειροβομβίδες.

Όταν ξεκίνησε ο κύκλος των πυροβολισμών και της ρίψης των χειροβομβίδων, ο Νίκολα Τόντι που είχε καλυφθεί πίσω από το φορτηγό, επιχείρησε να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή, στην οποία είχε καταφύγει μια υπάλληλος του παρακείμενου αρτοποιείου στο οποίο είχε εισέλθει ένας εκ των κακοποιών. Όμως, δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών και βρήκε το θάνατο. Η αιτία θανάτου ήταν «τραύματα κεφαλής, θώρακος, κοιλίας και λεκάνης δια βλημάτων πυροβόλου όπλου».

Από την Ποινική Δικαιοσύνη δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι αφενός καθώς προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης, αν και οι συνθήκες χαρακτηρίζονταν ως άκρως ακατάλληλες και ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών δεν φρόντισαν να ελέγξουν εάν υπήρχε κάποιος πολίτης και αφετέρου ότι δεν αντιλήφθησαν τον 25χρόνο και ότι ένας εκ των αστυνομικών πυροβολούσε αδιακρίτως προς τον δραπέτη.

Η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και το ανήλικο, δυο ετών τότε, παιδί, του, ζήτησαν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω στέρησης της μελλοντικής τους διατροφής τους.

Οι συνήγοροι των συγγενών του 25 χρονου Μ. Δημητρακόπουλος και Κυριακή Μακρή δήλωσαν σχετικά με την απόφαση.

«Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου