ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Θα κάνω δημοψήφισμα για εκλογή Προέδρου από το λαό

τσίπρας-θα-κάνω-δημοψήφισμα-για-εκλογ-815523

Την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του από το λαό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη στις 22:15, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Είπε επίσης ότι θέλει να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επ’ αυτού. Ο Πρωθυπουργός έδειξε έτσι τις προθέσεις του σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση που επίκειται, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί.

Όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί «ώριμη σκέψη». «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτάται ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.
«Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα» εξηγεί.
«Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολιάζει ακόμη.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου