ΕΛΛΑΔΑ

Χρονοδιαγράμματα και οι πρώτες αλλαγές μετά τη συμφωνία

χρονοδιαγράμματα-και-οι-πρώτες-αλλαγ-815157

Με το βλέμμα να είναι πλέον στην γειτονική χώρα, Αθήνα και Σκόπια ετοιμάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας με το βάρος να πέφτει στην πλευρά του Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να έχουν ένα σύντομο τετ α τετ μόλις οι δύο αντιπροσωπείες έφτασαν στην περιοχή Οτέσοβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν το κλίμα που επικρατεί στην γειτονική χώρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαιτέρως ανήσυχος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Οι δύο άντρες περπάτησαν μακριά από όλους τους προσκεκλημένους κατά μήκος της λίμνης των Πρεσπών που βρίσκεται από την πλευρά των Σκοπίων και μίλησαν για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για την εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν.

Το πρώτο «crash test» θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας καθώς η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Οι συσχετισμοί ευνοούν το Ζόραν Ζάεφ που πιστεύει πως δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Επίσης μέσα στα επόμενα 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει υποστηρικτική επιστολή προς το ΝΑΤΟ για την έναρξη των διαπραγματευτικών διαδικασιών της γειτονικής χώρας με την προϋπόθεση πως θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που γίνουν πράξη τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία. Παράλληλα θα γνωστοποιήσει προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τούσκ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Παρουσία Καμμένου η σύνοδος του ΝΑΤΟ;

Την ίδια στιγμή Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών μετατρέποντας τα προξενεία σε πρεσβείες κάτι για το οποίο απαιτείται προεδρικό διάταγμα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρώτο βήμα για τα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων προκειμένου η γειτονική χώρα να πάρει για πρώτη πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα ακολουθήσει στις 13 Ιουλίου η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στην οποία μετέχουν κυρίως οι υπουργοί Άμυνας των χωρών που μετέχουν στην ευρωατλαντική συμμαχία. Μένει να δούμε αν την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πάνος Καμμένος που διαφωνεί με την συμφωνία ή θα παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης που την χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετική.

Ανησυχία για δημοψήφισμα και αλλαγές στο Σύνταγμα

Εκείνο ωστόσο που προβληματίζει την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν είναι άλλο από το κρίσιμο δημοψήφισμα που έρχεται το Φθινόπωρο και θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό η εφαρμογή των όσων υπέγραψαν οι δύο χώρες χθες στις Πρέσπες. Αν η απόφαση των γειτόνων είναι αρνητική τότε όπως έχει δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση όμως που είναι θετική τότε το «μπαλάκι» έρχεται στην χώρα μας καθώς θα πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο περίπου στα τέλη του 2018 να επικυρώσει την συμφωνία. Παράλληλα όμως τα Σκόπια θα πρέπει να τρέξουν και τις συνταγματικές αλλαγές για τις οποίες απαιτείται διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση Ζάεφ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου