ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως κύκλωμα που ζημίωνε το ΙΚΑ με εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων

στο-φως-κύκλωμα-που-ζημίωνε-το-ικα-με-ει-810775

Τέλος στη δράση κυκλώματος που εμπλέκεται σε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων ζημιώνοντας το ΙΚΑ έβαλε μετά από πολύμηνες έρευνες η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην υπόθεση ενέχονται δύο 36χρονες που διατηρούν λογιστικό γραφείο στον Πειραιά, οι οποίες έναντι χρηματικής αμοιβής ασφάλισαν εικονικά στο ΙΚΑ 157 άτομα, Έλληνες κι αλλοδαπούς, τουλάχιστον από το 2011.

Ειδικότερα, υπέβαλλαν ηλεκτρονικά ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις εργαζόμενων που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία και ζημίωσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΙΚΑ τουλάχιστον κατά 153.000 ευρώ.

Μέσω της διαδικασίας των εικονικών αυτών ασφαλίσεων πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλες περιπτώσεις ιδιόκτητες επιχειρήσεων κατέβαλλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Για τις εικονικές αυτές ασφαλίσεις οι λογίστριες χρησιμοποιούσαν δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων, καθώς και τέσσερις άλλες επιχειρήσεις, δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο λογίστριες δρούσαν με ιδιαίτερα οργανωμένο τρόπο και λάμβαναν αυξημένα μέτρα για την απόκρυψη των παράνομων δραστηριοτήτων τους από τις διωκτικές Αρχές. Ενδεικτικά, άλλαζαν συχνά διάφορα στοιχεία των επιχειρήσεων, υποβάλλοντας πλαστές και ψευδείς αναφορές στις Αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, τις έδρες των επιχειρήσεων και την έναρξη ή διακοπή των εργασιών τους.

Παράλληλα, κατέθεταν σε δημόσιες Υπηρεσίες πλαστογραφημένα έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις ή νόθευαν γνήσια έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους, προκειμένου έτσι να παραπλανούν τις Αρχές ως προς τα δεδομένα που παρουσίαζαν και να αποπροσανατολίζουν τους ελέγχους.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για την κατασκευή εντυπωμάτων σφραγίδων.

Την παράνομη αυτή δράση του κυκλώματος φέρεται πως διευκόλυνε ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της Υπηρεσίας του (στρογγυλή και γνησίου υπογραφής).

Σε βάρος των δύο γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, νόθευση κλπ, πράξεις τελεσθείσες κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Σε βάρος του αστυνομικού, που κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, κινείται η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου