ΕΛΛΑΔΑ

Οι διάλογοι των αρχηγών στο κιόσκι του Προεδρικού

οι-διάλογοι-των-αρχηγών-στο-κιόσκι-του-810632

Λιτή από πλευράς οργάνωσης, αλλά… πλούσια σε συζητήσεις και ειδήσεις, ήταν η χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς, στο περίφημο κιόσκι, αλλά και στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, ήταν ποικίλα, ενώ υπήρξαν και αρκετά ενδιαφέροντα στιγμιότυπα.

Ο πάγος έσπασε με ιστορίες από το παρελθόν

Στο κιόσκι, ο πάγος έσπασε σύντομα, με τους «χαλαρούς» διαλόγους μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών, αλλά και με… ιστορίες από το παρελθόν. Ο Πρ. Παυλόπουλος θυμήθηκε το… ένδοξο καλοκαίρι του 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κατάκτηση του Euro, ενώ, σε άλλο σημείο της συζήτησης, πρότεινε να «ανοίξει» η δεξίωση του χρόνου, με την πρόσκληση σε συζύγους. Η Φ. Γεννηματά θυμήθηκε ότι πήγε για πρώτη φορά στη δεξίωση το 1982, συνοδεύοντας τον αείμνηστο πατέρα της. Ο Στ. Θεοδωράκης θυμήθηκε την Καντίτσα Σάνκο, τη νεαρή μετανάστρια από την Αφρική, η οποία είχε συνοδεύσει τον Αλ. Τσίπρα στη δεξίωση, το 2008. Ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι η μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε ζει πλέον στο Λονδίνο, με τον σύζυγό της και την κόρη της. Κάπου εκεί η συζήτηση πήγε στο θέμα της ιθαγένειας, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να επισημαίνει ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του συστήματος, αναφέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ένα ζευγάρι φίλοι του, αλβανικής καταγωγής, «κόπηκαν» στις εξετάσεις επειδή δεν ήξεραν ποιος είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με χιουμοριστική διάθεση, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι, αν οι εξετάσεις είχαν γίνει με την προηγούμενη κυβέρνηση, σίγουρα θα ήξεραν ότι υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο νυν αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι διακοπές και η συνομιλία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το… καυτό θέμα των διακοπών. Σε σχετική ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη (ο οποίος θα πάει στα Χανιά), ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι θα κάνει διακοπές στο Σούνιο. Ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν «πρωταγωνιστές» και σε ένα από τα πολλά «πηγαδάκια» στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Οταν ο Αλ. Τσίπρας είδε τον Στ. Θεοδωράκη να συνομιλεί με τον… συντοπίτη του αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, πλησίασε και είπε χαμογελώντας ότι κάθε βράδυ, πριν κοιμηθεί, τηλεφωνεί στον ναύαρχο. Λογικό, με όλα αυτά που συμβαίνουν στον περίγυρό μας.

Το τετ α τετ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Εκτός από τα παραπάνω, κουβέντα έγινε και για τη συνταγματική αναθεώρηση, εν όψει και των σημερινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας είχε μια σύντομη κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Πρ. Παυλόπουλο για το θέμα αυτό.

Η δήλωση και τα μηνύματα του Προέδρου

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δήλωσή του στο πλαίσιο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο Πρ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία», η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού «οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της Δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις». Αναφέρθηκε στη μαρτυρική Κύπρο («στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται έως την τελική της δικαίωση»), ενώ τόνισε ότι «η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που τη σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες». Καταδίκασε για μία ακόμη φορά την τρομοκρατία του ISIS, ενώ διεμήνυσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη συνταγματική νομιμότητα της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία της γειτονικής χώρας «μπορεί και πρέπει να απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Δεν αντάλλαξε ούτε… βλέμμα

Ούτε… βλέμμα δεν αντάλλαξε η Φ. Γεννηματά με τον Π. Καμμένο στη χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό. Η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, στο Twitter, σχετικά με τη σύνταξη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Σε δική του ανάρτηση, στο Facebook, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φ. Γεννηματά, Μ. Οθωνας, ανέφερε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν λαμβάνει καμία απολύτως σύνταξη», προσθέτοντας πως «είναι εξοργιστική η κακοήθεια, προφανής ο δόλος και αυταπόδεικτη η συκοφαντία».

ΕΙΠΕ

Αλέκος Φλαμπουράρης (υπουργός Επικρατείας)

«Δεν είναι ευχαριστημένος ο κόσμος, αλλά να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι αρκετά αυτά που έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Βοηθήσαμε ο κόσμος να έχει τα στοιχειώδη και να μην ψάχνει στα σκουπίδια».

(Σκάι)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου