ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος-κατασκοπεία: «Ομολόγησε ο 56χρονος, είπε ότι δεν το έκανε για τα χρήματα»

ρόδος-κατασκοπεία-ομολόγησε-ο-56χρονο-803063

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ μετά τη σύλληψη δύο Ελλήνων στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open η ΕΥΠ είχε την πληροφορία ότι υπάλληλος που εργάζεται στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο στρατολογεί άτομα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για ευαίσθητα στρατιωτικά δεδομένα της Ελλάδας. Η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 35 ετών, μουσουλμάνο στο θρήσκευμα, από τη Ροδόπη που εδώ και αρκετά χρόνια ζει και εργάζεται στη Ρόδο.

Το άτομο αυτό φαίνεται να στρατολόγησε έναν 56χρονο, ο οποίος εργάζεται ως μάγειρας σε ένα από τα πλοία που κάνουν το δρομολόγιο Ρόδος- Κως-Καστελόριζο, επίσης μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, από τη Ροδόπη και του είπε να του δίνει οποιαδήποτε πληροφορία στρατιωτικής φύσεων. Τα ραντεβού των δύο αντρών δίνονταν σε καφενεία στη Ρόδο, ενώ όπως φαίνεται από την έρευνα της ΕΥΠ, ο 56χρονος έστελνε και φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας τα οποία είχαν αναπτυχθεί το καλοκαίρι στο Καστελόριζο αλλά ακόμη και τι ώρα άλλαζε η φρουρά.

Ο 56χρονος ομολόγησε τα πάντα στην Αστυνομία και είπε ότι δεν το έκανε για τα χρήματα αλλά για να βοηθήσει την πατρίδα του. Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Μένει να διευκρινιστεί πώς και για λογαριασμό ποιων λειτουργούσε ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου της Ρόδου, τι ακριβώς έχει παραδώσει μέχρι στιγμής ο 35χρονος και φυσικά αν υπάρχουν και άλλοι που συμμετείχαν στο κύκλωμα.

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου