ΕΛΛΑΔΑ

Κωδικό όνομα «Ελευθερία» θα έχει η επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα

κωδικό-όνομα-ελευθερία-θα-έχει-η-επι-801840

Το κωδικό όνομα «Ελευθερία» θα έχει η επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει δωρεάν και με ασφάλεια σε κάθε γωνιά του τόπου, σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Μίλησε για μια «σύνθετη άσκηση» και έκανε αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες, ενώ τόνισε ότι «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την άσκηση».

«H απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού»

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία, όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο».

«Να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας»

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους: «…Την ελευθερία μας, και γι’ αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι μας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», κατέληξε.

Το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολιασμών έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας. Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

«Τρέχουν» τις διαδικασίες οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ανεβάζουν ταχύτητα για την έγκριση του εμβολίου. Κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με το γεγονός ότι σε πολλές χώρες επιβάλλεται εκ νέου lockdown λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός 24 ωρών ξεκινάει ο εμβολιασμός. Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου